Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Dumpstraren Andreas lever på mataffärernas sopor

I över sju år har Andreas Jakobsson och hans familj levt på mat han hittat i mataffärernas sopor. På torsdagen föreläste han om dumpstring och matsvinn på Mölndals stadsmuseum.
– Jag blev förvånad över hur fin maten som slängs är, säger Andreas Jakobsson.

Runt 30 personer samlades på Mölndals stadsmuseum för att lyssna på författaren, journalisten och dumpstraren Andreas Jakobsson.

– Jag läser hans blogg varje dag och ville gärna höra honom live. Jag tycker det är en bra grej det här, säger besökaren Gunilla Johansson, som hade rest från Kungsbacka för föreläsningen.

Andreas Jakobsson började med att visa bilder på några av sina dumpstringsfynd, alltså saker som han hittat i mataffärernas sopor. Kaffe, kattmat, schampo, stora travar med mörk choklad, halloumi och färska grönsaker är bara några av sakerna han kan visa upp.

LÄS MER: Tummen upp för gratis soppa under Offentliga måltidens dag

– En gång hittade jag 18 förpackningar med Kalix Löjrom, säger han.

Blev förvånad

För Andreas började allt när en kompis drog med honom på dumpstring. Han berättar att det var en chock att se vilken mat butikerna faktiskt slängde.

– Jag trodde att mat slängdes när den var dålig. Det som förvånade mig mest var hur fin maten var. Det var enstaka ruttna tomater och bruna bananer, men de flesta var jättefina, säger han.

LÄS MER: Tält och friluftsliv – Anna ger sina bästa tips: ”Koka pasta i sjövatten”

Efter att Andreas Jakobsson sett de stora bergen av mat, som det inte var något fel på, bestämde han sig för att gräva ner sig i problemet. Sedan dess har han skrivit både artiklar och en bok, Svinnlandet, om matproduktion och matsvinn.

– Jag kunde inte fortsätta handla mat som om inget hade hänt, säger Andreas Jakobsson.

LÄS MER: Gunnebo bjuder in till torkad blomsterprakt – här är årets slow flowers-utställning

Så han fortsatte dumpstra, och att lära sig mer om matsvinn.

– Matproduktionen är en stor källa till utsläpp, så för miljöns skull är det viktigt att minska matsvinnet, säger han.

Fakta om matsvinn

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan.

Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

FN har som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Källa: Livsmedelsverket

Datummärkning på livsmedel

Så här skriver Livsmedelsverket om märkning av maten:

Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

Märkningen sista förbrukningsdag handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen ska användas för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och som kan bli hälsoskadliga. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats.

Slängs mycket frukt och grönt

Enligt FN:s beräkningar är det ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen som aldrig äts upp. Maten försvinner i flera led: under produktion, från matbutikerna och i hushållen.

– Hushållen slänger ungefär 6,5 procent av maten, om man inte räknar med bananskal och kaffesump och så vidare. Det stora problemet ligger inte där, säger Andreas Jakobsson.

LÄS MER: Sofie Wallenius från Hällesåker skapar knäppa och glada möbler

När det gäller matbutikerna slängs maten av flera anledningar. Det kan handla om tomater med krokig näsa eller sneda morötter, eller ett helt nät med clementiner som slängs för att en är dålig.

– Det skulle vara bättre om frukt och grönt bara såldes i lösvikt, men det tjänar handlarna inte lika mycket på, säger Andreas Jakobsson.

Frågor från publiken

Dessutom slängs mat när den passerat bäst före-datumet, trots att den i många fall är bra långt efter det.

– Jag skäms över att jag kollade bäst före-datumet förr, och kunde slänga mat utan att ens kolla eller smaka.

LÄS MER: Pensionärerna ordnade kräftskiva på det nya trygghetsboendet

En del i publiken undrar om det verkligen är lagligt att ta mat som affärerna har slängt.

– Ingen vet vad som gäller om man tar ur öppna kärl och soprum, för det har aldrig prövats i en rättegång. Däremot får man ju inte klippa upp lås och så, säger Andreas Jakobsson.

Har förslag

Besökaren Gunilla Johansson säger att hon försöker minimera sitt matsvinn, och vara så miljövänlig som möjligt.

– Jag handlar nästan bara second hand till exempel, säger hon.

Att dumpstra har hon däremot inte prövat, även om hon tycker att idén är bra.

– Då skulle nog folk tycka att jag har gått för långt, säger hon.

LÄS MER: Wellibites grundare Sara Serray om succén i Draknästet: ”Nästan mer nervös igår”

Andreas Jakobsson har en del förslag på lösningar. Han menar att svinnet till att börja med måste kartläggas ordentligt. Sen behövs det politiska styrmedel.

– Det behöver bli dyrt för butikerna att slänga mat, säger han.

LÄS MER: Kooperativet i Bifrost samlar 50 hushåll under samma tak: ”Det bästa är gemenskapen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.