Ebba Hermansson (SD) från Kikås tror att jämställdhetsfrågan kan bli en viktig nyckelbit för partiet om de vill bredda sig och aspirera på regeringsmakten. Än så länge når de inte ända fram.
Ebba Hermansson (SD) från Kikås tror att jämställdhetsfrågan kan bli en viktig nyckelbit för partiet om de vill bredda sig och aspirera på regeringsmakten. Än så länge når de inte ända fram. Bild: Tobias Holmgren

Ebba Hermansson (SD) ställer inte upp för omval till riksdagen – överväger att lämna partiet

Sverigedemokraten Ebba Hermansson blev 2018 landets yngsta riksdagsledamot. Det blir dock bara en mandatperiod för Kikåsbon. Nu tvekar hon på om hon ens ska förnya sitt medlemskap i partiet, som hon tycker fokuserar för lite på jämställdhet.
– Jag har insett att det inte är rätt ställe för mig att arbeta med de här frågorna på, säger hon.

ANNONS
|

Kikåsbon Ebba Hermansson valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna 2018. Hon var då 22 år gammal och landets yngsta riksdagsledamot – ett epitet hon behöll fram till i höst, när en ännu yngre miljöpartist kom in som ersättare.

En mandatperiod räcker dock bra, har hon bestämt.

LÄS MER:SD-ledamot avstängd från KF-sammanträde

– Den främsta anledningen är att jag har hållit på med politik i sju, åtta år. Jag är 25, så det innebär att hela mitt vuxna liv har ägnats åt det. Det har varit kul och givande, men också slitsamt. Det känns som om jag har åldrats tio år på bara de här tre. Nu vill jag testa att göra någonting annat, säger hon till Mölndals-Posten.

ANNONS

Finns det andra anledningar?

– Ja, men inga som jag tänker gå in på så länge som jag är med i partiet. Det är så när man är med i ett parti att man ser saker som man kanske inte såg utifrån. Saker i arbetssättet eller organisationen som inte är optimala för mig som person. Men den främsta orsaken är som sagt att jag vill göra andra saker.

Omtumlande inledning

Tidigt i karriären utsågs Ebba Hermansson till partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Valrörelsen 2018 kom till stor del att handla om Sverigedemokraternas syn på abort, vilket direkt gjorde att hon hamnade i skottlinjen. Det var tufft, konstaterar hon, men på sitt sätt också bra.

LÄS MER:SD rasar mot att reklamen tas bort från Åbytravet: ”Inte okej”

– Det kunde ju inte bli värre efter det. Överlag har det varit väldigt bra och lärorika år. Framför allt har jag fått göra saker jag inte trodde att jag skulle få, till exempel åka till FN och vara med på kvinnokommissionsmöte.

Hur tycker du att Sverigedemokraterna arbetar med jämställdhet i dag?

– För lite, skulle jag vilja säga. Men det är väl så att partiet har valt att rikta in sig på andra frågor. Där har man också nått väldigt stor framgång. Jag har förståelse för att de inte kan satsa på alla frågor samtidigt, det kan inget parti.

Evig motvind

2020 tog Ebba Hermansson till Facebook och uttryckte en förtvivlan över att partimedlemmar i Sverigedemokraterna betedde sig olämpligt och ställde till det för andra.

LÄS MER:SD-ledaren anklagar förskolor för sexualisering av barn – får kraftig kritik för utspelet

”Jag börjar tröttna på att kämpa i evig motvind”, skrev hon bland annat. ”Orken finns inte kvar på samma sätt längre. Så jag skriver det här för att det känns som det enda jag kan göra, och för att förklara hur vissas val och bristande ansvarskänsla påverkar andra. Hur det förstör och raserar år av slitsamt arbete. Och hur det kan hålla på att bryta ned andras engagemang. Däribland mitt eget.”

– Det var en specifik händelse om jag minns rätt, en lokalpolitiker som hade sagt eller gjort väldigt olämpliga saker mot kvinnliga partimedlemmar. Jag tror faktiskt att han sedermera också blev dömd för det. Det var under den tiden som jag kämpade som jämställdhetspolitisk talesperson, och upplevde att det alltid var i princip ett steg fram och två steg bak, säger hon i dag.

Ebba Hermansson

Ålder: 25

Bor: I Stockholm. Uppvuxen i Kikås.

Familj: Mamma i Mölndal, två halvsyskon och pappa med fru i Östersund, sambon Oliver i Stockholm.

Läste på gymnasiet: ”Ekonomi med ekonomiinriktning på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke."

Fritidsintressen: ”Jag tränar en del. Har en nyvunnen passion för utomhusliv, så jag vandrar och går mycket på helgerna. Annars uppskattar jag att läsa. Jag har ett stillsamt liv och är inte den som skulle få för sig att hoppa bungyjump. Ute i naturen mår jag bra av att vara.”

Hjälte: ”Mina föräldrar, eller, om jag ska vara lite mer politisk, Ruth Bader Ginsburg [den första judiska kvinnan att tjänstgöra vid USA:s högsta domstol]. Jag inspireras av personer som vågar göra saker som ingen har gjort förut och som får historisk genklang, trots att det ofta kostar på ganska mycket.”

Om SD i regeringssamarbete: ”Det finns väldigt mycket potential i Sverigedemokraterna. Men partiet har aldrig suttit i regering förut, och inte samarbetat med en regering heller. Det är en helt ny situation. Det ska bli spännande att se hur de förvaltar det. Kanske är det vad som har grämt mig mest också, att jag aldrig kommer veta hur det hade slutat om jag valt att stanna kvar. Men det är så det är ibland. Och man kan alltid ändra sig och komma tillbaka längre fram om man skulle vilja göra det.”

Ebba Hermansson berättar att hon nådde en punkt där hon kände en enorm hopplöshet över situationen. Känslan var att ingen skulle minnas hennes arbete, utan bara dem som gör bort sig.

– Det är klart att det också bidrar till att jag vill lämna. Det är fortfarande så att skandaler uppdagas lite då och då, där personer har sagt eller gjort saker som är väldigt, väldigt olämpliga. Så det är tufft att mötas av fördomarna som det väcker, när man själv försöker att göra någonting bra och är seriös i sitt arbete.

Kan lämna partiet

I fjol nollställdes Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, vilket i praktiken innebar att samtliga talespersoner förlorade sina poster. Ebba Hermansson hade dock bestämt sig redan innan för att hon inte ville vara jämställdhetspolitiskt ansvarig längre.

LÄS MER:Efter SD-ledarens kritik – nu smyckas rondellen i regnbågens färger

– Som jag förstod det ville man göra ett omtag inför valet, och nu har man också lanserat nya talespersoner. Det fanns säkert någon smart tanke bakom det så jag har egentligen ingen åsikt. Men några blev nog förvånade, det kom som från klar himmel.

Stämmer dina åsikter i jämställdhetsfrågan överens med SD:s i dag?

– Åsiktsmässigt håller jag fortfarande med överlag. Men när partiet inte prioriterar det området känner man sig lätt ganska överflödig. Mitt intresse för jämställdhet har växt under de här åren, och jag har insett att partiet inte är rätt ställe för mig att arbeta med de frågorna på.

Ska du alltså lämna Sverigedemokraterna?

– Jag har inte bestämt mig än. Jag kommer nog inte att begära aktivt utträde ur partiet. Men man förnyar sitt medlemskap varje vår, och jag är lite inne på att inte göra det. Främst för att se hur det känns att vara helt politiskt obunden på ett sätt som jag inte har varit på väldigt länge. Leva i det ett tag.

Drömmer om diplomatjobb

Framöver blir det förmodligen universitetsstudier för Ebba Hermansson.

– Jag har velat studera länge, men det är svårt att göra det samtidigt som man sitter i Sveriges riksdag. Det jag har tänkt rikta in mig på är statsvetenskap. Jag är fortfarande väldigt intresserad av politik, bara inte partipolitik, säger hon.

Bild: Tobias Holmgren

Vad vill du jobba med?

– Jag drömmer om att söka mig till diplomatspåret, men det är väldigt svårt att bli det. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att jobba utomlands, kanske på något FN-organ, i EU eller med en välgörenhetsorganisation. Det är så roligt att träffa nya människor, resa och få nya perspektiv.

LÄS MER:Nej till SD:s tiggeriförbud – men frågan är inte avgjord

Chansen att hon återvänder till partipolitiken ser hon som ganska liten, åtminstone i dagsläget.

– Jag är lite trött på hur politiken fungerar. Man får inte så mycket utlopp för egna tankar utan blir väldigt låst till sitt partiprogram. Det är svårt att tänka fritt då, tycker jag. Men jag ska förstås köra på den tid som är kvar och göra mitt bästa, så att jag kan lämna med flaggan i topp.

Så du reser inte till Mölndal inom en snar framtid och kandiderar till kommunalråd?

– Det tror jag inte. Jag kommer nog att söka mig utomlands om jag ska flytta någonstans, säger Ebba Hermansson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS