Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter Idol: Oliver vill hitta tillbaka till musiken

Oliver Cardoso har varit med i Idol två gånger – men strålkastarljuset brände intresset i kanterna.
Han har 100-tals låtar som väntar på att få bli verklighet. Men nu ligger fokus på att låta musiken vara hundra procent glädje.

Oliver Cardoso minns det tydligt. Han skulle äta middag med sina föräldrar på en restaurang och helt plötsligt stegade Anders Bagge in. Kameror rullades fram och Oliver började sjunga i ett något chockartat tillstånd.

– Det var först när jag var på väg hem som jag fattade vad jag hade gjort. Jag hann aldrig bli nervös där och då.

Det var åtta år sedan som den vanliga familjemiddagen blev något helt annat. Oliver fick sin guldbiljett och tog sig vidare till att bli topp 20 i Idol 2013. Precis innan fredagsfinalerna drog i gång åkte han ut och fick vända hem till Mölndal igen.

– Jag var precis fyllda 20 då. Jag förstod nog inte riktigt vad som hände. Jag kände själv att jag inte riktigt var på samma nivå som de andra.

Han fortsätter:

– Jag minns att Anders Bagge ringde mig när jag åkt hem och gav mig beröm. Jag hade nästan blivit hans kelgris, säger han och skrattar.

LÄS MER: Storstjärnan Mona G laddar för spelning i Hällesåker

Tog en paus

När Oliver var tillbaka i Mölndal igen släppte han musiken. Intresset hade fått sig en törn och kändes inte längre lika roligt.

– Jag satsade på fotbollen och umgicks en massa med mina kompisar. Musiken blev en annan grej efter Idol. Det tog död på glädjen lite, berättar han.

LÄS MER: Filip från Solängen hyr ut sin hembyggda husbil – vill få fler att upptäcka ”vanlife”

Men att lägga ner musiken helt gick inte. Olivers föräldrar är musiker och text och melodi har alltid varit en frizon för familjen. För två år sedan började Oliver så smått att hitta tillbaka igen. Han la upp videos där han sjöng på Instagram och fick fin respons.

– Sen ringde de från Idol igen och frågade om jag ville vara med en andra gång. Förmodligen hade någon tipsat dem att höra av sig till mig.

Vad tänkte du då?

– Jag kände mig väldigt tveksam men mina kompisar var på mig. Efter att ha tvekat länge blev det till slut ett ja.

LÄS MER: Skelettrock och tonsatt dikt på Konstkollektivets öppna scen

Släppt musik på Spotify

Idol-resan blev kortare den här gången. Han åkte ut tidigt och kände sig trött på att bli tillsagd hur och vad han skulle sjunga. Några månader senare släppte han en låt på Spotify med en vän och kollega. Det blev ett sätt att själv sätta tonen – utan strålkastarljuset i ansiktet.

– Alla jag någonsin pratat med frågar hur det går med musiken. Det är inte jobbigt att de frågar, det jobbiga blir väl att jag inte alltid har ett svar. Jag har 100-tals skrivna låtar som är redo att göras men musiken är mitt heliga space och jag vill inte förstöra det.

Oliver Cardoso

Bor: För tillfället hemma hos sina föräldrar vid Stensjön. Om drygt ett år är hans nyproduktion i Mölndals innerstad färdig.

Ålder: 28.

Arbetar: På säljbyrån Key Solutions.

Var med i Idol: 2013 och 2020.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.