Efter insamlingen i Mölndal – nu åker långtradarna till ukrainska gränsen

I lördags efterlyste Laura Andersen förnödenheter i lokala Facebookgrupper. Fyra dagar senare har två långtradare fyllts med gåvor och börjat köra till den ukrainska gränsen.
– Det är fantastiskt, det känns som att man kan göra skillnad, säger Laura Andersen.

ANNONS
|

Hemma hos Laura Andersen i Krokslätt har det under de senaste dagarna varit hektiskt. Det hela började med att hon under lördagen publicerade ett inlägg på Facebook där hon efterfrågade förnödenheter som kan hjälpa de utsatta i Ukraina. Efter det blev gensvaret enormt.

– Det var från början riktat till mina vänner på Facebook och jag trodde att jag bara skulle få in några påsar och några kartonger. Jag trodde inte att vi skulle fylla en trailer eller två, säger Laura Andersen.

LÄS MER:Mölndalsborna bunkrar mat – pasta och konserver säljer slut

Under natten till onsdagen åkte två välfyllda långtradare med förnödenheter direkt mot den ukrainska gränsen.

– Det är fantastiskt, det känns som att man kan göra skillnad. I början så visste jag inte hur jag skulle hjälpa till men nu är det konkret, säger Laura Andersen.

ANNONS

Åker till gränsen

Till en början tog hon emot gåvor hemma i lägenheten men ganska snabbt blev den full. Då öppnades en företagslokal på Gamla Riksvägen i Kållered. Även den fylldes i rask takt.

– Vi skulle startat insamlingen klockan 10 ena dagen men vid 9.30 hade vi fyllt lokalen från golv till tak.

LÄS MER:Mölndals stad lånar ukrainsk flagga från Ullevi

Laura Andersen berättar att hon har fått mycket information de senaste dagarna och att hon har kontakter vid ukrainska gränsen.

– Nu börjar barnen vid gränsen bli sjuka och de är nerkylda. Så vi måste akut få ner termometrar, febernedsättande och mediciner till dem.

Från början var tanken att långtradarna skulle åka in i Ukraina men om chaufförerna åker in får de inte lämna landet.

LÄS MER:Kommunens säkerhetschef om Ukraina: ”Vi är i ett känsligt läge”

– Då skulle de behövt delta i kriget så de kommer att stanna vid gränsen. Men där finns det bussar som körs av polacker som får köra in och sen komma ut igen.

Alla möjliga gåvor

Enligt Laura Andersen har de tagit väldigt mycket olika gåvor. Företag har lämnat pallar med nödvändigheter som blöjor och madrasser. Även vårdcentraler och sjukhus har donerat och bidragit med medicin och utrustning.

Eftersom hela insamlingen eskalerat så fort så funderar nu Laura Andersen på att kontakta en välgörenhetsorganisation för fortsatt hjälp.

LÄS MER:Ryska Tatu bokade till Liseberg i sommar - arrangören avvaktar

– Jag är ju en tvåbarnsmamma som har försökt styra detta så gott jag kan men det har gått i sådan takt att jag behöver hjälp nu. Jag gör det här från att jag vaknar till att jag lägger mig och jag har vårdat min sjuka dotter också. Annars har ju jag också ett vanligt jobb att gå till.

Behöver en paus

Inom den närmaste tiden berättar Laura Andersen att hon behöver ta en paus från insamlingen och ladda batterierna.

– Det har blivit på en så stor skala att vi nästan skulle behöva bli en välgörenhetsorganisation med volontärer istället för att jag ska rådda med det här från mitt kök, säger Laura Andersen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS