En it-attack ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild.
En it-attack ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Efter it-attacken: Färdtjänsten går att boka igen

Nu fungerar det att boka färdtjänst och sjukresor igen. Under torsdagen gick Västtrafik ut med att det går att boka anropsstyrd trafik. Det sker dock fortfarande manuellt.

ANNONS
|

Sedan tidigt under måndagsmorgonen har det varit problem med den anropsstyrda trafiken hos Västtrafik, vilket innefattar sjukresor, färdtjänst och skoltaxi.

Störningen påverkar färdtjänst i hela regionen förutom i Göteborg, Ulricehamn, Borås och Tranemo, och samtliga sjukresor i hela Västra Götalandsregionen. Västtrafiks prognos är att det kommer fortsätta hela veckan ut.

– Vi tar höjd för det och fortsätter att hantera resorna manuellt, men förhoppningsvis kan det vara löst innan dess, säger Västtrafiks presskommunikatör Frida Antonsson.

Åsa Björk, kommunikationsansvarig anropsstyrd trafik.
Åsa Björk, kommunikationsansvarig anropsstyrd trafik. Bild: Thomas Harrysson/Västtrafik

Västtrafik: Nu fungerar resorna igen

– Det är en störning hos några av våra trafikföretags ledningssystem som innebär att vi inte kan få ut köruppdragen till fordonen som vi gör i vanliga fall, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafiks anropsstyrda trafik.

ANNONS

Tidigare rekommenderade Västtrafik resenärer att inte boka resor om det inte var absolut nödvändigt. Men under torsdagen tar Västtrafik bort den rekommendationen och säger att den anropsstyrda trafiken fungerar som vanligt igen, trots att hanteringen av resorna fortsätter att hanteras manuellt.

Störningen beror på it-attack

Den tekniska störningen ska enligt Västtrafik bero på en it-attack mot en systemleverantör hos flera av Västtrafiks trafikföretag.

– Det är någon typ av störning som gör att kommunikationen inte fungerar, säger Åsa Björk.

Även i Halland har den anropsstyrda trafiken utsatts för störningar under måndagen, skriver Ttela. Det var företaget Structab, som Taxi Trollhättan köper sitt system ifrån, som under måndagsmorgonen drabbades av en it-attack där en stor mängd data krypterats, skriver de på sin hemsida.

ANNONS