Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från när Hundakademin var med TV4:s Talang i februari. Bild: Gustav Hallén/TV4
Arkivbild från när Hundakademin var med TV4:s Talang i februari. Bild: Gustav Hallén/TV4

Efter kritikstormen mot Hundakademin: ”Det förekommer inget våld”

Hundar som blir nypta, knäade och våldsamt hanterade. Det är uppgifter som Göteborgs-Posten tagit del av från 15 personer som varit i kontakt med branschjätten Hundakademin, med etablering i Lindome. Delägaren Nina Roegner menar att granskningen är missvisande.

Hundakademin, som har en av sina lokaler i Lindome, har bland annat gjort sig kända för sina disciplinerade hundar i film- och tv-sammanhang, bland annat i TV4:s Talang. De har även flera hundkurser och driver tre hunddagis i Göteborgsområdet.

I Göteborgs-Postens granskning framkommer det många kritiska röster mot företagets metoder för att uppfostra hundar.

Kritiken som återges i Göteborgs-Posten rör de metoder som används på en del hundkurser och hunddagis. Vanessa Werving kom i kontakt med Hundakademin när hon var handledare åt en grupp personer med psykisk ohälsa som planerade att öppna ett hunddagis. I utbildningen ingick det också att vara observatör på tre av Hundakademins kurser.

– Hundakademin baserar sitt tänkande på den riktigt gamla skolan att uppfostra hundar. Men jag använde själv deras metoder. Företaget var så välrenommerat, och det tog mig flera år att inse att de använde våld mot hundarna, säger Vanessa Werving till Göteborgs-Posten.

Bland annat ska hundarna ha dragits ner på rygg när de gjort något fel. De ska även ha haft stryphalsband och kraftfulla ryck i kopplet ska ha förespråkats av instruktörerna.

LÄS MER: Teaterhundarna från Lindome gjorde succé i Talang

Vittnar om hårdhänta metoder

Eva Bjälldal, som förra sommaren bokade en konsultation hos Hundakademin i Lindome, vittnar även hon om hårdhänta metoder.

– Vi gick förbi några hagar på andra sidan vägen, och pratade. Plötsligt sa instruktören att hon skulle visa en sak, böjde sig fram och nöp till honom riktigt hårt i den tunna huden i ljumsken. Hunden kastade sig runt och var på väg att bita henne, men hon hann få undan handen, säger Eva Bjälldal till Göteborgs-Posten.

I Göteborgs-Postens artikel svarar Nina Roegner att Hundakademin inte förespråkar att hundägare ska nypa sina hundar.

– Jag har aldrig sagt att någon ska nypa sin hund. Men jag säger: stoppa hunden, och stoppa den med händerna. Nypa jättehårt i ljumsken - det får den hundägaren stå för, för det är inget vi har sagt här.

LÄS MER: Städföretag i Lindome pekas ut för fusk med rutavdrag – åtalas

Diskuteras internt

Hundakademin grundades 1995 och ägs av Nina Roegner och Roger Carlsson. För Nina Roegner står det klart att granskningen är en smutskastningskampanj.

Varför tror du att någon skulle vilja smutskasta Hundakademin?

– Det är åsiktskriget det handlar om. Det finns andra aktörer som bara kör belöningsbaserat och aldrig ens pratar om att sätta enstaka gränser. De talar gärna om att det är fel att sätta gränser, säger Nina Roegner till Mölndals-Posten.

Granskningen och den kritik som framkommit menar Roegner är vinklad. Hon förklarar att företaget jobbar med att sätta gränser – men att det inte förekommer våld.

– Det känns jättetråkigt. Vi är ett företag som i alla år har värnat om hundens bästa, säger Nina Roegner.

LÄS MER: Polisen varnar: Bedrägeriförsök mot de brandutsatta

”Det förekommer inget våld”

Hon berättar att det just nu pågår en diskussion internt och att personalen får hjälp med krishantering. Vad som kommer att göras efter granskningen är inte bestämt.

– Det diskuteras internt och man kan alltid bli bättre. Jag tror att vi kan bli ännu bättre på att tala om för alla hundägare att det är viktigt att man till 99 procent krattar manegen för hunden. Ingen ska gå här ifrån och tro att man kan bestraffa sig till ett bra beteende, säger Nina Roegner.

Hon fortsätter:

– Jag har full respekt för människornas upplevelser. Dem ifrågasätter jag inte. Men jag ifrågasätter den fakta som presenteras. Vi har inte gjort något som är olagligt. Vi vet hur många nöjda kunder vi har, säger hon.

Vad granskningen kommer att göra för företagets rykte är hon inte speciellt orolig för. Hon anser att de har ett starkt varumärke och att det alltid funnits en åsiktsdebatt mellan den mjuka och den hårda skolan inom hundvärlden.

– Det förekommer inget våld. Vi har alltid varit öppna med vår pedagogik och alla som jobbar hos oss är säkra på vad de gör, berättar Nina Roegner.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.