Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christel Bergqvist, kvinnojouren Frideborgs verksamhetschef är nöjd över återställda bidrag men känner ändå oro för nästa år. Bild: Matilda Spetz
Christel Bergqvist, kvinnojouren Frideborgs verksamhetschef är nöjd över återställda bidrag men känner ändå oro för nästa år. Bild: Matilda Spetz

Efter larmet – nu får kvinnojouren bidraget tillbaka

Efter larmet från kvinnojouren Frideborg så återställs Mölndals stads föreningsbidrag. Fjolårets sänkning till 600 000 kronor blir återigen 900 000 kronor.
– Det är glädjande om vi får tillbaka bidraget, säger Frideborgs verksamhetschef Christel Bergqvist.

Det var i förra veckan som social- och arbetsmarknadsnämnden beslutade att återupprätta bidraget till kvinnojouren.

– Förra året fick de 600 000 konor, nu får de 900 000, så de ska stå rustade. Det kan komma ett ökat behov när pandemin lättar igen, säger Anita Almqvist (L), ordförande i Mölndals social- och arbetsmarknadsnämnd.

LÄS MER: Kvinnojouren Frideborg kämpar för sin överlevnad: ”Går runt med en klump i magen”

Höjningen är egentligen en återgång till vad kommunen gett kvinnojouren tidigare. 2019 fick kvinnojouren Frideborg 910 000 kronor av Mölndals stad. Förra året sänktes det till 600 000. Samtidigt sänkte den andra bidragsgivande kommunen Härryda från 450 000 kronor till 150 000.

Kvinnovåldet har ökat under pandemin

Frideborg har funnits sedan 1984. De har tre anställda samt en grupp med kvinnor som arbetar ideellt. De erbjuder skyddat boende för våldsutsatta kvinnor samt bedriver samtalsmottagning dit utsatta kvinnor kan komma för att få stöd och vägledning. Christel Bergqvist, verksamhetschef för Kvinnojouren Frideborg, ser att mäns våld mot kvinnor och barn har ökat under pandemin.

– Historiskt sett har vi märkt att den här typen av samhällsförändringar gör att mäns våld mot kvinnor ökar. Det säger flera oberoende utredningar som gjorts under pandemin. Samtidigt har placeringarna hos oss gått ner under för när fler är kvar hemma blir det ännu svårare att ta kontakt med oss när till exempel mannen kan stå bredvid under ett digitalt möte, säger Christel Bergqvist.

LÄS MER: S vill ge mer pengar till kvinnojouren – ska utredas

Intäkterna är bidrag och placeringar

Även om föreningsbidragen är viktiga för kvinnojourens verksamhet så är det genom kommunens placeringar där betalning sker enligt en dygnskostnad som allt går runt ekonomiskt.

– För Mölndals kommuninvånare är det billigt att placera kvinnor och barn hos oss. Vi är en ideell jour, men i dag har vi också konkurrens om vår målgrupp av privata företag med riskkapitalister i ryggen.

På sitt senaste möte beslutade en nästan enig social- och arbetsmarknadsnämnd att Mölndals stad ska öka bidraget igen, för att minska risken att Frideborg inte har möjlighet att hjälpa de kvinnor som kontaktar dem efter pandemin. Bara SD valde att rösta för att behålla förra årets summa.

– Dels ser vi våld i nära relationer som en viktig fråga hela tiden. Dels ser vi att behovet kan bli större. Vi vill inte riskera att det blir för svårt för en verksamhet som är viktig för oss, säger Anita Almqvist och berättar att pengarna ser ut att räcka den här gången.

LÄS MER: Så har corona förändrat Mölndal: ”Det tuffaste vi varit med om”

Fler föreningar söker

Magnus Heimdahl, bidragshandläggare på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndal, har tidigare i år förklarat för Mölndals-Posten att det sänkta bidraget berodde på att fler föreningar ansökt om att få bidrag.

– Vi har en fast summa pengar som vi kan dela ut och det är fler föreningar som söker bidrag nu, sa han till tidningen i slutet av april i år.

Trots höjningen av årets bidrag så är det ändå dubbla känslor för Christel Bergqvist i kvinnojouren Frideborg.

– Det är jättebra att bidraget hamnar på samma nivå som förrförra året. Men vad händer om det är fler föreningar som söker bidrag nästa år? Det gör att jag ändå kan känna en viss oro för framtiden, säger hon.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att pandemin ska minska så att kvinnor med skyddsbehov inte ska bli kvar hemma utan att fler ska kunna nå oss igen. Vi står redo, säger Christel Bergqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.