Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara några timmar efter att Mölndals-Postens granskning om pensionsvillkoren för Mölndals stads högsta chefer meddelade kommunalråden att de vill se över kommande avtalsskrivningar. Bild: Emmy Jonsson, Elvira Linderot
Bara några timmar efter att Mölndals-Postens granskning om pensionsvillkoren för Mölndals stads högsta chefer meddelade kommunalråden att de vill se över kommande avtalsskrivningar. Bild: Emmy Jonsson, Elvira Linderot

Efter Mölndals-Postens granskning: Politikerna vill se över pensionsavtalen

M och S är överens – efter Mölndals-Postens granskning vill politikerna nu utreda de högsta chefernas pensionsavtal.
– Det är svårt att bryta upp nuvarande avtal, men vi ska se över hur vi vill ha det i framtiden, säger Kristian Vramsten (M).

Under tisdagsmorgonen berättade Mölndals-Posten om de pensionsavtal som skrivits med de högsta cheferna i Mölndals stad i åtminstone 15 år. Avtalen är skrivna så att tolv av stadens chefer har en pensionsavsättning på 30 procent på hela månadslönen.

Liknande avtal skrivs inte i någon av de övriga kranskommunerna runt Göteborg, visade Mölndals-Postens granskning. För en vanlig kommunanställd betalas 4,5 procent in till pension för löner under 42 625 kronor i månaden.

LÄS MER: Frikostiga pensionsavtal för högsta cheferna i Mölndals stad

– På något sätt känns det inte smakligt för mig. Jag har pratat med Mio (Saba, stadsdirektören) och Kristian (Vramsten) och jag vill att vi startar ett uppdrag för att komma ner på samma nivåer som de andra kommunerna, säger oppositionsrådet Stefan Gustafsson (S).

Tror du att höga chefer väljer att jobba i Mölndal då?

– Jag tror att vi är en offensiv kommun som erbjuder ett spännande arbete. Sen är lön alltid viktigt men det här är en kvarleva från en tid när det var accepterat att ligga på de här nivåerna.

Kommande avtal ska utredas

När Mölndals-Posten når Kristian Vramsten (M) på tisdagseftermiddagen säger han att han har pratat med Stefan Gustafsson.

– Vi har bestämt oss för att göra en utredning och se över hur det ska se ut i framtiden. Det är något som HR-chefen Maria Stenman och arbetsgivar- och organisationsutskottet kommer titta på, säger han.

LÄS MER: Här är cheferna som får guldkantad pension

De sittande cheferna kommer däremot få behålla sina förmåner.

– Det ska väldigt mycket till för att bryta upp gamla avtal, men vi ska se över vilka riktlinjer vi ska ha i framtiden. Det här var något som bestämdes före vår tid, och vi skulle inte göra så i dag.

Varför har det inte ändrats tidigare?

– Den förre stadsdirektören tyckte det var bra, och tidigare majoriteter har också tyckt det. I och med att vi har bytt stadsdirektör har vi börjat göra en översyn och en omvärdering av vissa saker. Det här är en sådan sak.

När började ni se över det?

– Vi har haft uppe frågan tidigare, eftersom vi hade anledning att se över några avtal. Men det är klart att när den här mediala exponeringen dök upp så förstärkte det behovet av att göra en översyn.

”Ska vara attraktiva ändå”

Kristian Vramsten säger att förmånliga pensionsavtal var ett sätt att locka chefer historiskt, men tycker inte att det ska behövas.

–Jag hoppas och tror att Mölndals stad är tillräckligt välskött för att vi ska vara attraktiva ändå. Jag är ganska säker på att vi har en politisk majoritet bakom som inte vill ha den typen av avtal i framtiden.

Vänsterpartiets Marie Lindqvist, som bland annat sitter i arbetsgivare- och organisationsutskottet har ändå lite dubbla tankar kring pensionsvillkoren för stadens högsta chefer.

– Som vänsterpartist skär det i hjärtat för det finns folk som inte alls har så höga löner och så höga pensioner. Jag skulle vilja att alla de som kämpar får högre pension. Men jag vet också att marknaden ser annorlunda ut för chefer och höga tjänstemän.

Hård konkurrens om personal

I sin roll som ledamot i utskottet har hon sett att pensionsnivån har varit en pusselbit för att locka till sig chefer som kan välja mellan olika kommuner.

– För att få kompetent personal på de befattningarna får man tyvärr lägga sig på en hög nivå. Det är ett sätt som Mölndal använt under ett antal år för att locka till sig chefer i den hårda konkurrensen. Jag har ett stort förtroende för våra chefer, säger Marie Lindqvist.

Sverigedemokraterna kommenterar saken via ett kortfattat mejl. ”Vi sverigedemokrater har valt att inte delta i dessa rekryteringsbeslut då själva anställningsvillkoren beslutats av Moderaterna och Socialdemokraterna. Slut på kommentar”, skriver gruppledaren Fredrik Mellbin till Mölndals-Posten.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.