Endast en person testade positivt efter masstestningen inom hemtjänsten.
Endast en person testade positivt efter masstestningen inom hemtjänsten. Bild: Privat/ Arkivbild

Efter masstestningen i hemtjänsten – endast en person positiv

Under onsdagen kom testresultaten från den masstestning som genomfördes under fredagen efter ett utbrott av coronaviruset inom hemtjänsten i Mölndal. Över hundra personer testades och nu kan Karin Blomqvist, ansvarig medicinsk sköterska konstatera att endast en person var positiv.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i fredags som en enhet inom hemtjänsten i Mölndals kommun drabbades av ett plötsligt utbrott av coronaviruset. En brukare testades positivt efter att ha utvecklat symtom och senare även flera i personalen.

Västra Götalandsregionens smittskydd kopplades in och en omfattande smittspårning inleddes. Under fredagsförmiddagen masstestades över 100 brukare och personal och under onsdagen kom äntligen testresultaten.

LÄS MER:Plötsligt coronautbrott inom hemtjänsten – stor pågående insats

Då kunde Karin Blomqvist, ansvarig medicinsk sjuksköterska konstatera att endast en person som testats var positiv, men risken för att den personen ska ha smittat någon annan i verksamheten är obefintlig.

– Det rör dig om en person som är smittad men inte från kommunens håll. Brukaren i fråga har valt att inte ha någon hemtjänst på flera månader men eftersom personen ändå var med i gruppen som vi testade inkluderades den också, säger Karin Blomqvist.

LÄS MER:Ingen smitta på äldreboendena – då gympar Gunvor igen

Smittspårningen avslutas

Det betyder att alla övriga tester var negativa och smittspårningen är därmed avslutad från kommunen och regionens sida.

– Nu är den här händelsen är avslutad. Det här utbrottet har vi lyckats bryta och nu får vi fortsätta och ta nya tag, säger hon.

För även om smittan inte längre sprids från den ursprungliga person som smittspårats denna gång finns smittan ute i samhället och vikten av att hålla på alla rutiner är precis lika aktuella.

LÄS MER:Smittsäkert quiz räddningen för Taco Bar: ”Dubblar omsättningen”

”Inte säker förrän pandemin är över”

– Man ser ju att smittgenombrott kan komma varsomhelst och vi gör så gott vi kan. Förhoppningsvis går det att hålla emot men man kan inte vara helt trygg. Det gäller att hålla i och hålla ut. Nu är vi inne på den sjätte smittfria veckan på våra andra enheter och vi hoppas det förblir så, säger Karin Blomqvist.

Hon vill också passa på att ge beröm till alla de som arbetar ute på verksamheterna. Resultaten visar att de åtgärder de sätter in fungerar.

– Vi kan inte vara säkra förrän pandemin är över och jag tycker att man kämpat på bra. En stor eloge till de som fortsätter kämpa dag och natt med det här, säger hon.

Solveig Olsson misstänks ha smittats av hemtjänsten

Men trots att inga fler kunnat bekräftas under just detta utbrott av smittan har ändå flera redan drabbats, bland annat 91-åriga Solveig Olsson som Mölndals-Posten tidigare skrivit om. Hon dog efter att hon smittats, bara fem dagar efter att hon firat sin 70-åriga bröllopsdag.

Enligt hennes man Sven Olof Olsson smittades hon av hemtjänstpersonal.

Karin Blomqvist har bekräftat att i samband med att Solveig Olsson insjuknade blev också hemtjänstpersonal som varit i kontakt med henne sjuk, men vem som smittat vem kan menar hon att man inte kan se då de fick symtom samtidigt.

ANNONS