Fagareds ungdomshem.
Fagareds ungdomshem. Bild: Jonas Lindstedt

Efter rättegången: Statens institutionsstyrelse vill sparka knarkdömd anställd

I våras hittade tullen droger i en bil som tillhörde en anställd vid Fagareds ungdomshem i Lindome. Nu vill Statens institutionsstyrelse sparka mannen från hans tjänst.

ANNONS
|

Det var i slutet av maj förra året som tullen slog till mot en man som är anställd på ungdomshemmet Fagared i Lindome. Insatsen, som skedde utanför ungdomshemmet när mannen kom till jobbet, gjordes efter att han blivit inblandad i en större utredning om drog- och dopningsmuggling.

Olyckligt

I mannens bil hittades narkotika. Hans förklaring att preparaten glömts där av träningskamrater gav inte tingsrätten mycket för, och dömde mannen för narkotikainnehav. Domen överklagades men kom sedan att fastställas av hovrätten.

– Det jävligt olyckligt att det händer utanför ungdomshemmet och det förvärrar saken att dra in arbetsplatsen för att hantera saker som vi inte vill befatta oss med, sade sade Marcus Lindberg, institutionschef på Fagared, till Mölndals-Posten strax efter att tillslaget gjorts.

ANNONS

Mannen är sedan polisinsatsen tagen ur sin tjänst och arbetsbefriad med bibehållen lön, i enlighet med kollektivavtalet. Ett förhållande som Statens institutionsstyrelse nu vill ändra på.

Inte gått att nå

I en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd begär de att mannen skiljs från sin tjänst. De skriver att mannen och arbetsgivaren tidigare har haft tät kontakt, men att han under 2021 har varit omöjlig att nå. Mannen har dock själv hört av sig till enskilda tjänstemän när han har haft behov av det.

Ytterligare en anställd har förekommit i utredningen om narkotika i anslutning till Fagared. I ett sms beställde han "tio st blå" tabletter av den nu dömde mannen, piller som sedan levererades i hans personalskåp på Fagared.

– Det har hänt vid ett tillfälle vad vi vet, det stämmer ju, sade Marcus Lindberg till Mölndals-Posten, men tillade att det handlade om icke narkotikaklassade läkemedel.

– Han har förklarat att han tagit emot läkemedlen men så är han inte heller föremål för varken polisen eller tullen. (...) Han har lämnat en fullt rimlig förklaring och han är en person som vi bedömer har en hög trovärdighet, vi tror på det här helt enkelt.

Knarket skulle in i hemmet?

Kammaråklagare Magnus Natt och Dag, som stod för åtalet, säger till GT att utredningens ”arbetshypotes” var att narkotikan skulle vara avsedd för personer inne på ungdomshemmet. Det har dock inte gått att bevisa.

Mannen har i åtskilliga samtal med arbetsgivaren sagt att han är oskyldig till brott.

LÄS MER:Anställd på Fagared blev misshandlad på jobbet – ung man döms

LÄS MER:Anställd anklagas för uthängning på Facebook

LÄS MER:Tullen slog till mot Fagared – anställd misstänks haft med sig droger

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS