Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven håller pressträff efter att ha fallit i misstroendeomröstningen under måndagsförmiddagen.  Bild: Nils Petter Nilsson
Stefan Löfven håller pressträff efter att ha fallit i misstroendeomröstningen under måndagsförmiddagen. Bild: Nils Petter Nilsson

Efter regeringens fall: Stefan Löfven håller pressträff

Stefan Löfven (S) och regeringen har fallit i en historisk misstroendeomröstning. Under måndagsförmiddagen höll han pressträff om läget.

181 ledamöter i riksdagen tryckte grönt under måndagsförmiddagen – och regeringen har fallit.

Nu har Stefan Löfven enligt grundlagen en vecka på sig innan han blir entledigad. Fram till dess har han också möjlighet att utlysa extraval.

Ett sådant val ska då hållas inom tre månader efter beslutet. Även detta vore historiskt, då extraval inte hållits i Sverige sedan 1958.

Under en pressträff vid 11.45 på måndagen gav Stefan Löfven inga besked om vilket beslut han har för avsikt att ta.

– Vi har nu en vecka på oss och vi kommer samtala med våra regeringspartier och begrunda vilken väg vi ska ta. Vi kommer att stå till förfogande för att axla ansvaret för att leda landet. Mitt främsta fokus är att göra det som är bäst för Sverige, säger Stefan Löfven under pressträffen.

”Vi har inte bestämt oss för något alternativ”

Om det blir extraval eller ej kommer alltså stå klart senast måndagen efter midsommar, men om ett beslut tas tidigare kommer det att meddelas så fort som möjligt.

– Jag tycker det är viktigt att vara noga. Då kan man inte ge besked bara några timmar efter en omröstning utan vi har maximalt en vecka. Om det går fortare så kommer vi gå ut med det när vi övervägt detta. Vi ska arbeta så snabbt som möjligt, säger Stefan Löfven.

Han betonar att det kommer innebära att flera alternativ behöver ses över. Han nämner också att den konstellation som gäller i dag är samma som efter valet 2018 då det tog fyra månader att bilda regering efter talmansrundor.

– Vi ska samtala och pröva olika vägar och se till att landet så snart som möjligt kan få en regering. Vi har inte bestämt oss för något alternativ än, säger Stefan Löfven.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.