Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter restriktionerna – Liseberg öppnar promenadpark

På grund av begränsad gästkapacitet kommer Liseberg öppna portarna för flanörer utanför parkens ordinarie öppettider.

Lättnader i coronarestriktionerna kan komma att införas den 3 maj, vilket skulle innebära att Liseberg kan öppna på ett begränsat sätt. Folkhälsomyndighetens krav på nöjesparker om en gäst per 20 kvadratmeter står i dagsläget fast, vilket innebär kraftiga begränsningar för Lisebergs gästkapacitet.

LÄS MER: Efter larmet: Vårdcentralerna i Mölndal försäkrar att coronavaccinet injiceras rätt

På grund av detta meddelar parken nu att de kommer att öppna upp portarna utanför de ordinarie öppettiderna så att besökare kan flanera runt på ett vårigt Liseberg.

– Med en så kraftig begränsning av antalet gäster som restriktionerna medför ser vi att en stor del av våra besökare inte kommer ges möjlighet att besöka Liseberg under våren. Att öppna promenadpark på förmiddagarna är ett sätt att göra parken tillgänglig för fler under en svår tid, säger Lisebergs vd Andreas Andersen enligt ett pressmeddelande.

Comeback från 1990-talet

Promenadparken är en återlansering från 1990-talet och kommer vara fri från entré. Attraktionerna kommer vara stängda, och fokuset kommer istället vara på parkens trädgårdar och planteringar.

– Vi vet att många av våra gäster går på Liseberg bara för att njuta av miljön. Med promenadparken hoppas vi kunna möta deras behov också, säger Andreas Andersen.

LÄS MER: Tomas Angervik kämpade för sitt liv i respiratorn – nu stöttas han av familjen

Enligt Lisebergs informationschef Julia Vasilis blir promenadstråket ett kärt återseende för många gäster – speciellt från den äldre generationen.

– Många åker till Liseberg för helhetsupplevelsen, men många – och då särskilt göteborgare – vill kunna ta en spontan promenad i parken och titta på vårlökarna. Vi har fått ett par frågor från äldre besökare i flera år som undrar om det inte är dags att öppna promenadstråket igen. Och nu under pandemin kände vi att det fanns en möjlighet för det.

Liseberg vill visa göteborgarna sina gröna delar – trots pandemin. Bild: Liseberg
Liseberg vill visa göteborgarna sina gröna delar – trots pandemin. Bild: Liseberg

Återkommer med öppettider inför sommaren 2021

Promenadparken kommer öppna så fort som Liseberg gör det i övrigt. När detta sker är fortfarande inte klart, men arbetshypotesen om en öppning i början av maj ligger fast för Liseberg. Enligt Julia Vasilis pågår arbetet för fullt med att försöka räkna ut hur mycket personal som kommer behövas för att driva parken under sommaren.

LÄS MER: Fortsatt hög smittspridning i regionen: ”Munskydd på gäller”

– Föreskrifterna om hur många gäster vi får ha i parken har upptagit den mesta av vår tid under våren. Baserat på gästsiffran kan vi sedan räkna ut våra öppettider, och efter det kan vi se hur vår bemanning behöva se ut för att ligga på rätt nivå, säger Vasilis.

Hur många – och vilka – som kommer erbjudas jobb är med andra ord inte klart ännu, men Julia Vasilis är inte orolig för att det ska saknas arbetskraft till sommaren.

– Vi har las-regler att förhålla oss till, och kommer erbjuda de som har flest säsonger på Liseberg anställning först. Vi har fört dialog med våra medarbetare sedan förra året, och vi tror oss ha ett bra underlag med tillräckligt många arbetare som vill tillbaka till, säger Julia Vasilis.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.