Efter sex utgivna böcker – nu ska Kamilla Oresvärd skriva på heltid

Kamilla Oresvärd tröttnade på att inte ha tid. Att skriva deckare i livets små pauser kändes inte hållbart. Hon sa upp sig från sin chefsposition för att kunna ägna sig åt skrivandet på heltid.
– Jag kastar mig inte ut i det okända. Efter sex utgivna böcker och kunskap om branschen är jag ganska säker på vad jag gör, berättar Kamilla.

ANNONS
|

Mölndals-Posten besöker deckarförfattaren Kamilla Oresvärd i Lindome under hennes första dag som heltidsförfattare. Hon har tidigare gett ut sex böcker som alla har skrivits i mellanrummen. När barnen somnat, på semestern och under tidiga helgmorgnar. Att skriva kan hon inte låta bli. Därför kändes det stora beslutet att säga upp sig från sitt jobb som kommunikationschef och slippa samla på skrivtid inte så svårt.

– Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra på min fritid bara. Jag har alltid skrivit då, berättar Kamilla Oresvärd.

LÄS MER:Åttondeklassarna i Mölndal ger ut en bok med skräcknoveller

Hon sitter i familjens uterum. Utanför får vinden trädkronorna att ruskas fram och tillbaka. Att säga upp sig för att skriva kändes inte läskigt. Hon berättar att det är en stor omställning. Men Kamilla vet att hon kan skriva.

ANNONS

– Jag kastar mig inte ut i det okända. Efter sex utgivna böcker och kunskap om branschen är jag ganska säker på vad jag gör, berättar Kamilla.

Kamillas tre bästa skrivtips

1. Gå en skrivkurs. Jag har själv inte gjort det men jag vet många som har tyckt att det har varit väldigt givande.

2. Det behöver inte bli perfekt. Man behöver ofta skriva om flera gånger innan det blir riktigt bra.

3. Ge inte upp. Du måste vara uthållig.

Började sent

Kamilla berättar att litteraturen alltid har varit en röd tråd genom livet. Och intresset för mystiken växte fram redan som barn. Hon växte upp ute på landet i Vänersborg och plöjde tidigt böcker av fantasykaraktär.

– Jag minns att jag läste en del Stephen King när jag blivit lite äldre. Jag läste aldrig de där böckerna som många andra läste. Typ Kitty och Fem-böckerna.

När Kamilla var runt 25 började intresset för brittiska deckare växa fram. Speciellt böcker som utspelade sig på den brittiska landsbygden.

LÄS MER:Linus skrev nya Kent-biografin: ”Musiken har betytt mycket”

Med inspiration från de brittiska deckarna bestämde sig Kamilla för att börja skriva själv. Då var hon nära fyrtio och kände att livsintresset skulle få bli något större.

Hon frågade sig: Hur svårt kan det vara att skriva en bok?

Svaret uppenbarande sig snabbt:

– Det var jättesvårt. Jag var ganska naiv. Det var mycket mer krävande än vad jag trodde. Jag fick en sån respekt för andra författare, säger hon.

Kamilla Oresvärd

Familj: Mannen Svante och döttrarna Patricia, 26, och Jessica, 22.

Ålder: 54.

Bor: I Lindome.

Skriver: Deckare.

Bästa skrivtiden: På förmiddagarna innan dagens alla intryck.

Refuserad flera gånger

Början av författarkarriären var som många karriärer – tålamodsprövande. Kamilla blev refuserad flera gånger innan hon fick sin första bok utgiven.

Vad fick dig att fortsätta?

– Det var min uthållighet. Det är väldigt ovanligt att bli utgiven direkt, nästan inga författare blir det. Du måste vara envis, berättar hon.

Kamilla minns tillbaka på glädjen hon kände när hon hade sin releasefest för Minnesbäraren – hennes första bok.

– Jag minns att jag skulle hålla ett tal som jag sedan glömde att hålla. Det var så mycket människor och jag stod där och skulle signera mina böcker. Det kändes så surrealistiskt.

LÄS MER:Anette lämnade Mölndal – har blivit stor trädgårdsprofil från sin gård i Skåne

Skriva på heltid

I bokhyllan i arbetsrummet står Kamillas sex böcker uppradade. Böckerna tillhör två olika serier, Vargönserien och Segerserien. Historierna är olika, men huvudkaraktärerna har en likhet.

– Huvudkaraktärerna Stina Seger och Mona Schiller är starka kvinnor. Det skulle jag säga är den röda tråden. Jag tror inte att det är ett medvetet val men jag tror att det ligger nära mig. Jag vill ge dem plats.

I oktober släpper Kamilla sin sjunde bok som tillhör Segerserien. Och hon har redan en idé inför sin åttonde. I framtiden vill hon bli en världsförfattare och ge ut böcker i fler länder än Sverige. Och med den nya tiden och hennes envishet tror hon att det kan bli som tänkt.

– Sen måste jag fortsätta skriva jäkligt bra böcker också.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS