Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter stängningen av Mötesplats Fässberg – nu bjuds de unga in till Forscaféet

Den populära fritidsgården vid Fässbergsskolan stängdes med kort varsel. Då blev kaféägaren Joachim Carlström förbannad. Nu öppnar han upp sitt fik för ungdomarna – med livs levande fritidsledare, läxhjälp och gratis toast som lockbeten.

Mölndals-Posten har i flera artiklar berättat om det oväntade beskedet att fritidsgården Mötesplats Fässberg behövde slå igen portarna i slutet av september. Bakgrunden är att lokalen i Fässbergsskolan, som bara lånats ut till fritidsgården, behövde användas till skolverksamhet igen.

LÄS MER: Då stänger Fässbergs fritidsgård – skarp kritik från ansvarig chef och politiker

Mölndals stad lyckades inte lösa situationen med mindre än att Mötesplats Fässberg fick stänga. Därmed hänvisades ungdomarna i stället till kommunens andra gårdar, bland annat i Eklanda, Kållered och Balltorp.

De ansvariga politikerna blev både besvikna och tagna på sängen – och de var inte ensamma om att reagera.

– Jag blev tvärförbannad, säger Joachim Carlström, som driver Forscaféet i Mölndals stadsmuseum.

– Det snackas fint om att vi är en superkommun och årets kulturkommun. Men när det gäller ungdomar så känns det som att om det inte är lagstadgat så tar man bort det. Visst hade man kunnat fixa detta om man lagt ner energi, fortsätter han.

Premiär på torsdag

Den driftige caféägaren nöjde sig inte med ett hastigt vredesutbrott. Han började fundera över om han själv skulle kunna bidra till en lösning.

LÄS MER: Mötesplats Fässberg måste räddas – och politikerna måste ta ansvar

Efter samtal med kommunens fritidsgårdschef Ljiljana Hadrovic Bukera har han nu konceptet klart. Från och med torsdag öppnar Forscaféet upp för stadens ungdomar en kväll per vecka fram till klockan 20. Den improviserade fritidsgården i museilokalerna ska rikta in sig på läxhjälp i första hand.

– Det här är ett väldigt fint initiativ. Vi är väldigt tacksamma. Det är ganska svårt att bedriva studiestöd i våra öppna verksamheter, eftersom det kan vara svårt att komma undan och få lugn och ro, säger Ljiljana Hadrovic Bukera till Mölndals-Posten.

Fritidsledare på plats i Forscaféet

Som tack för hjälpen bidrar hon med en eller två fritidsledare som kommer att finnas på plats i kaféet för att hålla i trådarna. Joachim Carlström har från sitt håll lovat att bidra med rostat bröd och dricka för att läxläsningsfokuset ska vara på topp ända fram till stängning.

Enligt Joachim Carlström kommer det också att dyka upp ett antal vuxna volontärer som ska hjälpa ungdomarna med det de behöver stöttning med. Han understryker att detta inte är att betrakta som en engångshändelse.

– Jag är beredd att köra en gång i veckan tills de har en riktig lokal att vara i. Jag och min familj bor i Kållered och våra barn har varit mycket på fritidsgården där. Det här blir ett sätt för oss att betala tillbaka lite.

LÄS MER: Mölndals stad jobbar tillsammans för en ny fritidsgård

Finns det en tanke från din sida att det kan gynna dina affärer också?

– Nej, det här kommer från hjärtat. Om någon vill köpa en coca-cola så säger jag inte nej till det, men jag kommer ju inte att tjäna några pengar på detta. Däremot hoppas jag att ungdomarna kanske upptäcker Kvarnbyn och museet så att det på sikt kan bli en win-win för många.

Stort behov efter corona

Varken Ljiljana Hadrovic Bukera eller Joachim Carlström kan förstås veta om satsningen kommer att locka till sig många ungdomar. Men Ljiljana Hadrovic tror att behovet av en lugn miljö där det går att få hjälp med läxläsning är ganska stort.

– Jag tror många behöver det, inte minst nu efter corona. Vi har en ambition att kunna erbjuda studiestöd regelbundet, sedan vet jag inte hur lätt det är att få ungdomarna upp till Stadsmuseet. Men vi ska försöka marknadsföra det så gott vi kan.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.