Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter storbranden: Nu försöker Gunilla bygga upp sitt nya hem

Gunilla Andersson Rystedts lägenhet totalförstördes i storbranden. Efter sin sjukhusvistelse fick hon flytta till Mölnlycke. Där försöker hon skapa ett nytt hem och bygga upp sin tillvaro igen.

Gunilla Andersson Rystedts nya lägenhet är nästan tom. I vardagsrummet står en dekorspis och en nymonterad tv-bänk. På köksbordet finns en bukett med utslagna snittblommor, något litet för att göra det hemtrevligt. När hon berättar om sina inredningsplaner ekar det mellan lägenhetens väggar.

– Många av de möbler som jag ska köpa nu är likadana som de jag hade i min förra lägenhet. Fast nu är de vita istället för svarta, säger Gunilla Andersson Rystedt.

Hon flyttade till den nya lägenheten i Mölnlycke för snart en månad sedan. Hennes förra lägenhet finns inte längre kvar. Den förstördes av branden som bröt ut i flerfamiljshuset på Tåbrovägen i april.

– I vanliga fall brukar man ju flytta för att man vill, nu hade jag inget val, säger Gunilla Andersson Rystedt.

LÄS MER: Renée drogs ut genom köksfönstret när storbranden rasade – fick vård på sjukhus i fyra dagar

Hörde det knastrande ljudet av eld

Natten när de brann vaknade Gunilla av att hon hostade. Hon försökte ta sig ut genom ytterdörren men brände handen på dörrhandtaget.

– Det brann i trappuppgången, jag hörde det där knastrande ljudet.

Vad som händer därefter berättar Gunilla utifrån svaga minnesbilder. Hon fipplar med haspen till köksfönstret. Någon tar tag i henne och hon dras ut genom fönstret. Ljudet av en ambulans. Syrgas. Sahlgrenska.

När Gunilla Andersson Rystedt kom till Sahlgrenska sövdes hon ner i en respirator under ett dygn. När hon vaknade upp på söndagskvällen hade hon en hemsk hosta.

– Jag fick ha syrgas och en inhalator i dagar efteråt, berättar hon.

LÄS MER: Efter storbranden: Grannarna på Tåbrovägen har fått ett band för livet

Svårt att sova i nya lägenheten

Efter sex dagar fick hon lämna sjukhuset. Hon har knappt några minnen från dygnet i respiratorn. Mycket är suddigt. För två veckor sedan gick hon tillbaka till jobbet som receptionist på Lilla Åbybadet. Hon berättar att det känns skönt att något är som vanligt i en tillvaro som är långt ifrån vad hon är van vid.

– Jag har fortfarande inte vågat sova i min nya lägenhet. Varje dag tänker jag att det är dags. Men det är någonting med mörkret. Jag kan inte förklara.

Hon fortsätter:

– Jag har skyllt på att jag inte har några påslakan, det är nästan som om mina två söner har delad vårdad om mig.

LÄS MER: Tio poliser utsattes för farlig rök vid storbranden

Bott i Lindome sen hon var 10

Tiden efter branden har varit omtumlande. Inte minst att flytta till ett nytt område. Gunilla Andersson Rystedt har bott i Lindome till och från sedan hon var 10 år gammal, hon känner till nästan allt och alla.

– Det är så lätt att ta saker för givet. Jag skulle handla häromdagen och tänkte köpa potatis. Men sen mindes jag att jag inte har några kastruller, berättar Gunilla Andersson Rystedt.

Att vara 56 och börja om från start är svårt. Gunilla känner sig inte riktigt som samma person nu som hon var innan branden.

– Det är inte samma på insidan. Jag kommer inte ta saker för givet igen. Tryggheten i vardagen kan rämna totalt, det vet jag nu.

LÄS MER: Efter storbranden i Lindome – polisen söker svar från vittnen

Tacksamhet och saknad

Tacksamheten som Gunilla känner är stor. Familj, grannar och vänner hör av sig och erbjuder stöd och hjälp. Hon fick en ny lägenhet snabbt och lungorna är bättre. Samtidigt saknar hon känslan av att ha ett hem som känns som ett hem.

– Det måste vara något undermedvetet som gör att jag köper likadana möbler hit. Jag saknar mitt hem samtidigt som jag försöker börja på nytt. Det är svårt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.