Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter storbranden – nu har Kristin fått en ny lägenhet i Lindome

Hon var en av de som sprang för livet natten till den 17 april. Under måndagen kunde Kristin Pedersen flytta in i en ny lägenhet, med gångavstånd till sin gamla på Tåbrovägen.

Mölndals-Posten träffade Kristin Pedersen på förmiddagen efter storbranden i Lindome. Då var hon ledsen och rädd, orolig för att inte kunna hämta ut mediciner från sin rök- och vattenskadade lägenhet på Tåbrovägen 5.

LÄS MER: Kristin får inte komma in i sin lägenhet efter storbranden

Lägenheterna i femman drabbades hårt men brann ändå inte ner till grunden som exempelvis uppgångarna 9 och 11. För Kristin lever minnena kvar.

– Jag går och känner brandlukt hela tiden. Jag känner mig som en spårhund men jag kan inte säga om det är en falskt eller att det faktiskt brinner någonstans.

Får inte luft

Snart två månader senare vaknar hon fortfarande upp med mardrömmar.

– De handlar om brand eller kvävning. Jag upplever att jag inte får luft, precis som när jag kom ut i trappuppgången på natten.

Tankarna och minnena kommer över henne, oavsett om hon är vaken eller sover. Men en viss ljusning går ändå att skönja.

Sedan branden har Kristin, eller Kicki som hon kallas, bott på företagshotellet i Toltorpsdalen. Precis som ytterligare några av de drabbade på Tåbrovägen. Men under måndagen kunde hon flytta tillbaka till Lindome. Närmare bestämt till en etta på Smörkullegården, alldeles vid centrum.

LÄS MER: Nu bor det folk i omstridda huset i Toltorpsdalen – hyrorna börjar på 10 000 kronor

Tacksam för hjälpen

Från balkongen kan hon blicka ut över ett litet skogsområde, hundra meter bort ligger församlingshemmet som tjänat som en mental oas för många av de drabbade och ytterligare några hundratal meter därifrån ligger Lindomeån och Tåbrovägen.

LÄS MER: Efter storbranden: Grannarna på Tåbrovägen har fått ett band för livet

– Jag är jättetacksam mot försäkringsbolaget som hjälpt mig med mycket av det praktiska, som att kunna köpa ny säng och soffa. Och Förbo som ordnat en ny lägenhet. De har verkligen tagit mig under deras vingar.

Männen från flyttfirman lämpar av de sista kartongerna – och avslutningsvis den röda favoritfåtöljen som kunde räddas från Tåbrovägen 5.

– Åhh, min favorit. Jag är så lycklig att den klarade sig, säger Kicki och sätter sig till rätta trots att fåtöljen fortfarande är inplastad.

”Inte lätt för Förbo”

På golvet står högar av flyttkartonger, även om Kicki tvingades kasta en hel del brandskadat från den gamla lägenheten.

– När sängen och soffan kommer blir det lättare att komma i ordning, men jag får väl börja med en kartong och sen ta nästa. Det kommer nog gå bra.

Kristin Pedersen betonar flera gånger hur glad hon är att åter ha fått ett eget hem.

– Det har inte varit lätt för Förbo att fixa fram så många lägenheter så snabbt. Jag tycker att de gjort ett bra jobb. Sen får vi se om jag trivs här eller om jag flyttar tillbaka till Tåbrovägen.

”Funnit andra lösningar”

Förbos kommunikationsansvariga Marie Keidser von Heijne sammanfattar hur bostadsbolaget arbetat så här långt.

– Vi har erbjudit alla som inte kunnat flytta tillbaka andra lägenheter. Men alla har inte kunnat få i Lindome utan de har även erbjudits boende i Mölndal och Mölnlycke. Många har tackat ja men en del andra har funnit andra lösningar och ansett att de varit bättre.

LÄS MER: Efter storbranden: Nu försöker Gunilla bygga upp sitt nya hem

Vissa kunde flytta in 1 maj, andra 1 juni och de sista kommer få tillgång till nya lägenheter 1 juli . Därutöver uppger Förbo att de träffat alla branddrabbade personligen för att informera om nuläget och framtiden.

– Alla hyresgäster har kvar sina poäng i det poängsystem som vi använder och många av dem har därmed goda möjligheter att söka och få andra lägenheter inom vårt bestånd.

Hur ser tidsplanen ut för återinflytt på Tåbrovägen?

– I uppgång 3 kunde man flytta tillbaka relativt snabbt och i uppgång 15 är några tillbaka. Men just nu pågår rivningsarbeten för att sen kunna bygga upp lägenheter igen. Det är väldigt många olika grader av jobb och vi har ännu inte kunnat sätta någon mer exakt tidsplan.

LÄS MER: Nu börjar rivningen efter branden i Lindome: ”En utmaning”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.