Jens Holm och de andra på utbildningsförvaltningen är i full fart med att fundera över den kommande skolans profil, samarbetspartners och vad eleverna verkligen vill ha.
Jens Holm och de andra på utbildningsförvaltningen är i full fart med att fundera över den kommande skolans profil, samarbetspartners och vad eleverna verkligen vill ha. Bild: Fredrik Hofflander

Efter succén med Franklins: Mölndals stad planerar för nytt gymnasium 2023

Mölndals stad planerar att öppna ännu ett gymnasium. Redan hösten 2023 är tanken att eleverna ska börja.
– Vi har höga ambitioner, säger Annika Bjerrhede (MP), ordförande i utbildningsnämnden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Hösten 2019 öppnade Franklins gymnasium i Mölndal. Redan då fanns planer på ytterligare ett gymnasium. Nu, när Franklins visat sig vara en succé, börjar planerna på nästa gymnasium bli mer konkreta.

– Det finns medel avsatta i budgeten för start 2023, säger Annika Bjerrhede.

Febril aktivitet

Skolan går under arbetsnamnet Knut, eftersom Knut hade namnsdag den januaridag i år då tjänstemännen drog i gång arbetet på allvar. Nu jobbar de på för fullt.

– Det pågår en febril aktivitet i utbildningsförvaltningen – vi diskuterar hur skolan ska profileras, vilka aktörer vi kan samarbeta med och vad eleverna vill ha. Vi har tankar och idéer om hur det ska fungera och redan i höst kommer nämnden att få ett par alternativ att diskutera, säger utbildningschef Jens Holm.

LÄS MER:Rekordhögt söktryck på Franklins gymnasium inför hösten

Att ha en tydlig profil på skolan ser han som viktigt.

– Eleverna väljer inte bara program utan också skolans profil. Vi tror Knut kan bidra till att stärka utbudet i regionen, säger han.

Annika Bjerrhede tänker sig en skola med någon form av teoretisk inriktning med framtidstänk.

– Och vi är väldigt angelägna om att skolan ska vara starkt förankrad i arbetsliv och näringsliv, säger hon.

LÄS MER:Krokslättsgymnasiet växer – satsar på fler lärlingsplatser

Centralt läge

Var det kommande gymnasiet ska ligga är fortfarande oklart, men centralt blir det.

– Det blir ingen gymnasieskola i Lindome, vi får hålla oss hyfsat i centrum, säger Annika Bjerrhede.

Hon förklarar att det är viktigt både för att kunna dela lärarresurser mellan de olika skolorna och att göra det lätt för elever från olika delar av regionen att ta sig dit.

Planen är att den nya skolan ska bli ungefär lika stor som Franklins gymnasium, med runt 450 elever när alla årskurser flyttat in. Att bygga flera mindre skolor i stället för att till exempel bygga ut Franklins till en stor skola är en uttänkt strategi.

– Att skala upp en skola innebär att ha fler lokaler och kanske mer risk. Och det blir lättare att bygga en profil på en liten skola, säger Jens Holm.

LÄS MER:Amerikanska friskolan försöker igen – vill öppna i Mölndal

Annika Bjerrhede håller med.

– Vi hade jätteproblem med att fylla Fässbergsgymnasiet. På det här sättet lägger vi inte alla ägg i samma korg. Det är lättare att vara flexibel med mindre skolor, säger hon.

Ökat behov

Att behovet av gymnasieskolor skulle vara mättat i regionen finns det inget som tyder på.

– Mellan 2010 och 2020 minskade antalet gymnasieungdomar i Göteborgsregionen. Nu ser vi att antalet elever ökar dramatiskt till 2027 och sedan ligger kvar på en hög nivå, säger Jens Holm.

Trots det är det ovanligt att en kommun öppnar gymnasium. När Franklins gymnasium öppnade 2019 var det den första helt nya kommunala gymnasieskola som etablerats i Göteborgsregionen sedan 1995.

LÄS MER:Extra miljoner till Mölndals skolor för att klara pandemin

Annika Bjerrhede ser egna gymnasium som ett sätt att se till att det finns bra skolor på hemmaplan.

– Som superkommun måste vi naturligtvis kunna erbjuda bra utbildningar för våra ungdomar. Vill man hävda sig bör man kunna erbjuda utbildningar, säger hon och menar att det också ger en annan möjlighet att påverka utbildningarnas kvalitet när de finns i den egna verksamheten.

– Då kan vi följa upp hur eleverna klarar sig och hur de ska stödjas. När vi köper platser kan vi inte påverka sådant.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS