Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jitex var en av klubbarna som fick stöd förra omgången. Foto: Per Friske / BILDBYRÅN Bild: PER FRISKE
Jitex var en av klubbarna som fick stöd förra omgången. Foto: Per Friske / BILDBYRÅN Bild: PER FRISKE

Efter tunga pandemiåret – föreningarna får mer krisstöd

Restriktioner och inställda evenemang har påverkat både kultur- och idrottslivet i kommunen. Nu delar Mölndals stad ut ytterligare 1,5 miljoner kronor för att stötta föreningar som drabbats negativt av pandemin.

Redan under våren 2020 flaggade kultur- och fritidsförvaltningen för att föreningslivet i kommunen skulle behöva krisstöd. Efter en undersökning bland föreningarna visade det sig att många tappat intäkter till följd av pandemin, bland annat på grund av inställda evenemang och tävlingar.

Ville avvakta

Förvaltningen hoppades på att få tre miljoner kronor från kommunstyrelsen – för att dela ut till de drabbade föreningarna. Men det blev bara 1,5 miljoner kronor.

– Vi stänger inte dörren för mer bidrag, men vi vill avvakta lite, sa Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande, i september 2020.

LÄS MER: De vill skapa trygghet för tjejer på stan: ”Många är rädda”

I december delades bidraget ut till 24 olika föreningar som ansökt om krisstöd. Störst summa fick Teaterhuset - över 250 000 kronor. Även idrottsklubbar, kulturföreningar, hembygdsföreningar och Studieförbundet vuxenskolan fick dela på pengarna.

Ny ansökningsomgång

Nu har kultur- och fritidsförvaltningen sett att det behövs mer stöd till föreningslivet. Tjänstemännen ansökte därför om ytterligare 1,5 miljoner kronor. I veckan sa kommunstyrelsen ja till det.

LÄS MER: Vändningen – busskorten på helger och lov blir kvar

Nu kommer föreningarna i kommunen ännu en gång få ansöka om krisstöd. Hur mycket pengar de får beror på hur stort deras ekonomiska bortfall har varit.

Dessutom drar Mölndals stad bort eventuella stöd som föreningarna fått från statligt håll, till exempel från Riksidrottsförbundet (RF).

LÄS MER: Efter larmet – nu får kvinnojouren bidraget tillbaka