Vildsvin.
Vildsvin. Bild: Jonatan Gernes

Efter vildsvinsproblemen: Marcus Claesson vill se skyddsjägare i Mölndal

Kommunalrådet Marcus Claesson (L) efterlyser kraftfullare åtgärder för att få bukt med vildsvinsproblemen. Därför vill han att Mölndals stad tillsätter skyddsjägare.

ANNONS
|

– Min slutsats är att staden och fastighetsägarna har gjort för lite. Det går åt fel håll och därför efterlyser jag kraftfullare åtgärder, säger Marcus Claesson.

Han ser sig inte som någon expert på området men i och med att skrivelserna till kommunen från bekymrade Balltorpsborna ökar i antal anser Marcus Claesson att det är dags att återinföra skyddsjägare i Mölndal.

– Det var elva år sedan senast som Mölndal hade en. I Kungsbacka, Härryda och Göteborg finns det men inte i Mölndal. Här finns det tyvärr en helt annan attityd.

LÄS MER:Vildsvinen rör åter upp känslor i Balltorp – nu ska kommunen vidta nya åtgärder

Men du tillhör ju den politiska majoriteten. Hur kommer det sig att det inte redan finns skyddsjägare?

ANNONS

– Det finns en massa olika viljor och den här frågan har inte förhandlats. Men nu har den kommit upp i och med problemen i Balltorp och då måste vi försöka lösa den.

Vill se en mer proaktiv jakt

Skyddsjakt på vilda djur genomförs för att minska skador på mänskliga intressen, exempelvis gräsmattor i Balltorp och Kållered som också drabbats hårt av vildsvin de senaste åren. Skyddsjakt hålls även då risken för trafikolyckor eller viltskador anses för hög.

LÄS MER:Patrik återupptar kampen mot vildsvinen

Marcus Claesson (L), kommunalråd i Mölndal.
Marcus Claesson (L), kommunalråd i Mölndal. Bild: Emmy Jonsson

– Det handlar om att vara mer aktiv och se de behov som finns i dag. De senaste åren har det varit två, tre punktinsatser men det räcker inte. Det måste vara ett mer löpande arbete för att det ska ge effekt, därför måste vi vara mer proaktiva, säger Marcus Claesson.

LÄS MER:Här sker flest viltolyckor i Mölndal

Öppen för förslag

På torsdag kommer kommunledningen att få en avrapportering från de förvaltningar som tittat på vildsvinsproblemen. En rapportering Marcus Claesson ser fram emot.

– Jag är öppen för förslag och jag är inte beredd att säga nej till något när vi behöver göra mer. Det bökas ju upp trädgårdar i Balltorp alldeles för ofta som det är nu.

Räcker det med en eller finns det behov av flera skyddsjägare i Mölndal?

– Mölndal är så pass stort så jag ser ett behov av flera. Ska det funka så gäller det att vara snabbt på plats och ha god lokalkännedom. Sen är det förstås viktigt att de kan komplettera varandra och samarbeta för att få ut mesta möjliga.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS