Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Wahlström hoppas starkt på att kommunen ska ta över skötseln av vägarna. Och, i förlängningen, allt ansvar – så vägföreningarna kan avvecklas.  Bild: Karin Wahlström
Rickard Wahlström hoppas starkt på att kommunen ska ta över skötseln av vägarna. Och, i förlängningen, allt ansvar – så vägföreningarna kan avvecklas. Bild: Karin Wahlström

Efterlängtade förslaget: kommunen tar över skötseln av alla vägarna

Snart kan vägföreningarna i Lindome och Kållered få sin vilja igenom, efter 50 år av samtal. Om pengarna räcker i nästa års budget tar kommunen över skötseln av alla deras vägar.

– Det hade varit skönt att släcka den frågan och gå vidare. Det tycker både vi, förvaltningen och föreningarna, säger Anders Enelund (M), ordförande i tekniska nämnden.

Inför budgetarbetet har hans nämnd lagt in önskemål om 1,1 miljoner extra för att kunna ta över skötseln av samtliga vägar som vägföreningarna i Lindome och Kållered sköter i dag, samt den sträcka i Tulebonejdens samfällighetsförenings område där bussen kör.

LÄS MER: De vill se en förändring i Lindome: ”Politikerna verkar inte bry sig”

– Jag hoppas att vi får gehör för det. Förslaget faller naturligtvis om vi inte får de medel som behövs, säger Anders Enelund.

Håller tummarna

Rickard Wahlström, sekreterare i Lindome vägförening, är försiktigt överlycklig över förslaget.

– Inget är klart men gud vad man håller tummarna! Det skulle vara ett stort steg framåt från kommunens håll i satsningen på Lindome och Kållered, säger han.

Tidigare i vår presenterade tekniska förvaltningen ett förslag för politikerna om att ta över ansvaret för vissa av de aktuella vägarna. Då bollades frågan tillbaka utan beslut för att se om det fanns fler alternativ. Och det gjorde det alltså.

Lätt övertagande

Enligt Anders Enelund skulle ett totalt övertagande göra det tydligare vem som har ansvaret för vägarna i Kållered och Lindome. I dag är det väldigt blandat vilka vägar som är kommunala och vilka som inte är det. Rickard Wahlström ser det som en rättvisefråga – i dag behöver vissa fastighetsägare ta ansvar för skötseln av gemensamma tätortsgator medan boende på gatan intill slipper.

LÄS MER: Kristoffer skrev en ”kampsång” om fula hus i Mölndal

Lindome vägförenings plan nu är att jobba vidare med att stärka relationerna till kommunen så ett eventuellt övertagande kan gå så lätt som möjligt.

– Det är viktigt att vi har samma prioriteringar och strategier som tekniska förvaltningen. Allt ska se bra ut och det ska vara ordning och reda när kommunen tar över, säger Rickard Wahlström.

Föreningarna blir kvar

Trots att det ser ut som att ett övertagande av ansvaret skulle kunna bli av redan vid årsskiftet ser Rickard Wahlström det bara som ett delmål. Föreningarna skulle nämligen behöva finnas kvar ett bra tag till och fortsätta hitta styrelsemedlemmar, hålla stämma varje år och sköta administrationen, som att godkänna nya medlemmar.

LÄS MER: Lindomes scouter fixar solceller till högkvarteret

Anders Enelund förklarar att det finns planer på att kommunen ska ta över huvudmannaskapet helt så föreningarna kan avvecklas, men att det tar tid. Först måste nya detaljplaner tas fram.

Höjer stödet

För att stötta de båda vägföreningarna redan nu har kommunen höjt kommunbidraget från 600 000 kronor per år till 900 000, som ska fördelas per meter vägsträcka i Lindome och Kållered samt den redan nämnda sträcka som tillhör Tulebonejdens samfällighetsförening. Enligt ett beslut i tekniska nämnden ska bidraget användas till att sänka medlemsavgiften för dem som är med i vägföreningarna.

LÄS MER: Foodtrucks rullar in i Lindome

Rickard Wahlström ser det som omöjligt att använda pengarna så i Lindome eftersom årets medlemsavgift redan betalats in och kommit till användning. I stället vill föreningen använda slantarna till att förbättra vägarna extra mycket.

– Det vi kan göra är att se till att anläggningarna är i gott skick när kommunen ska ta över, säger han.

Anders Enelund hoppas att summan kan komma till nytta. Och att den inte behöver betalas ut nästa år.

– Om allt vill sig väl är det kanske sista året de får något bidrag, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.