Eklandabon Hannah Goldring deltog i den legendariska tävlingen i Maracko

Det började med Göteborgsvarvet när hon var 40 år. Sedan dess har Hannah Goldring fortsatt utmana sig själv och har nu genomfört ett riktigt superlopp. Efter 250 kilometer i Marockos öken, med mat, vatten och sovsäck på ryggen, kom hon i mål som vinnare.
– Jag tyckte det lät spännande med öken och sand, säger hon.

ANNONS
|

Hannah Goldring har varit med om ett ovanligt äventyr den senaste tiden. Hon bytte vardagen i Eklanda mot ett ultramaraton i Marockos öken. Det handlar om Marathon Des Sables som genomfördes för 36:e gången.

– Det var väldigt spännande och nervöst och jag hade många förväntningar, men alla överträffades. Det var en helt fantastisk och magisk upplevelse, både själva tävlingen och det sociala. Vi var ungefär 1 000 deltagare från 50 olika länder.

Loppet är 250 kilometer långt, uppdelat på flera dagar, och deltagarna kan välja om de vill gå eller springa.

– Det är multistage så man springer varje dag i en vecka, utom en dag när vi vilade. Man springer på dagen och sen bor man i ett tält med åtta personer. På morgonen äter man och gör sig i ordning innan man springer vidare till nästa plats. Personalen i Maracko är de som tar ner och sätter upp tälten, säger Hannah Goldring.

ANNONS

Kallt på nätterna

Med undantag från tältet måste löparna ha all sin packning på ryggen medan de springer.

– Det var en stor utmaning för man måste själv bära på mat, kläder, hygienartiklar, allt man behövde. Man försökte pressa ner vikten så mycket som möjligt och tänkte bort det där med rena kläder och hygien, säger hon och skrattar.

Något att sova i behövdes också.

– Jag tog en dyr light-sovsäck men som var väldigt varm. Jag frös ändå varje natt. På dagen var det 30–40 grader men på natten blev det väldigt kallt.

Hur var det att springa i öknen?

– Det var fantastiskt. Jag var orolig för värmen och all vikt, att jag skulle få ont i axlar och ländrygg, men det gick bra. Jag drack väldigt mycket och tog salttabletter. En dag fick vi sandstorm och det var en utmaning. Allt blev väldigt suddigt. Men det fanns personal runt omkring och vi hade även en gps på ryggsäcken om det skulle hända något akut.

Vann sin åldersklass

Hannah Goldring tyckte inte bara om loppet – hon vann dessutom. Hon kom etta i sin åldersklass: kvinnor 50–59 år.

– Det hade jag absolut inte väntat mig. Det är väl det positiva med att komma upp i 50-årsklassen, haha. Nä, men det var väldigt roligt. Det bär jag med mig.

Av samtliga kvinnor kom hon på en 14:e plats, med en total tid på 33 timmar och 47 minuter.

Nu har hon precis återvänt till vardagen.

– Jag kom hem i förrgår och håller på att tvätta nu. Det känns konstigt. Vi hade 40 grader och sen landade jag till två grader och snö.

Längtar till nästa äventyr

Hannah Goldring har sprungit en hel del långa lopp förut, men inget som det här. Nu ser hon fram emot nästa äventyr.

– Vi har pratat om att göra det här igen. Sen har jag ett lopp i Kenya i september månad. Det är liknande det här, att man springer i öknen, säger hon.

Några planer på att sluta springa har hon definitivt inte.

– De yngre är mer explosiva och bra på lite kortare lopp. På ultralopp och maraton är det fler äldre som är med. Det tycker jag är helt underbart, att inte bara ha en massa 20-åringar omkring en som sprintar fram som harar. Det är en tillfredsställande tanke att jag kan fortsätta med det här länge. Den äldsta som sprang i Maracko var 86 år, det är en jättestor förebild för mig.

Hanna Goldring

Bor: Eklanda.

Ålder: 52 år.

Gör: Jobbar på kontor. ”Det är en skön motpool att få komma ut och springa efter jobbet.”

Intressen: Löpning, resor, djurens välmående.

Om att springa: ”Det ger mig välmående, harmoni och inre lugn – och tillfredsställelse och glädje. Dels tycker jag om att springa själv, vilket jag gör här i Änggårdsbergen, och dels att springa med vänner.”

Hur hon startade med löpningen: ”Jag började när jag var 40. Min chef anmälde mig till Göteborgsvarvet och så råkade jag vinna i vår jobbgrupp och tyckte det var jättekul. Sen blev det Köpenhamn året där och så har det fortsatt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS