Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stoppet av Ringhals 4 innebär ett stort elbortfall i södra Sverige. Nu varnar Svenska kraftnät för att de kan tvingas stänga av elanvändare i vinter. Bild: Karl af Geijerstam
Stoppet av Ringhals 4 innebär ett stort elbortfall i södra Sverige. Nu varnar Svenska kraftnät för att de kan tvingas stänga av elanvändare i vinter. Bild: Karl af Geijerstam

Elanvändare kan stängas av i vinter – till följd av Ringhalsstoppet

Stoppet av Ringhals 4 förlängs vilket innebär ett stort elbortfall i södra Sverige. Nu varnar Svenska kraftnät för att de kan tvingas stänga av elen för hushåll i vinter.

Under tisdagen meddelade Vattenfall att stoppet av Ringhals reaktor 4 förlängs med två månader, till och med sista januari. Det innebär ett stort elbortfall i södra Sverige under vintern.

Svenska kraftnät varnar nu för att Sverige kommer behöva öka importen av el i vinter – och kan tvingas koppla bort elanvändare när behovet är som störst.

”Det vi ser är att när vi som bäst behöver importera el finns den kanske inte att tillgå. Vi har alltså gått från en situation där vi har bedömt att risken för effektbrist har gått från låg till reell risk. Det innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter”, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

I Ekot förklarar Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, att det i sådana fall handlar om kontrollerade strömavbrott för att få ner elanvändningen.

– Det kanske rör sig om några timmar för att då se till att Sverige fortfarande har tillräckligt med driftsäkerhet, säger han till radiokanalen.

Vid en sådan bortkoppling är det exempelvis bostadshus och andra fastigheter som inte anses vara samhällsviktiga som drabbas i första hand, rapporterar Expressen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.