Elever på Kvarnbyskolan släpper musik på Spotify

Musikintresset på Kvarnbyskolan är stort. Skolans niondeklassare har under hösten och våren skapat fyra helt egna låtar – som nu släpps på musiktjänsten Spotify.
– Det har varit väldigt roligt att se det utvecklas från en ackordföljd till en hel riktig låt, berättar 16-åriga Elsa Björk.

ANNONS
|

Tanken var från början att eleverna i klass nio på Kvarnbyskolan skulle ha skapat egna låtar som sedan blev musikvideor. Pandemin med tillhörande distansundervisning satte stopp för det sistnämnda, men eleverna kan nu glädjas åt att deras låtar har släppts på Spotify.

LÄS MER:Beskedet: Eleverna ska plugga hemifrån fram till sommaren

Under hösten delades eleverna in i fyra grupper som riktade in sig på olika instrument – piano, träblås, brass och stråkar. Grupperna om sju-åtta elever började omedelbart att spåna på idéer. Låtarnas stilar har sedan baserats på de instrument som respektive grupp använt sig av.

Fyra färdiga låtar – olika vägar dit

Efter hårt slit har eleverna till sist lyckats bli färdiga med sina låtar. Gruppernas tillvägagångssätt har däremot skilt sig åt. Några jobbade länge med att få till melodin medan andra snarare la mer tid på låttexten.

ANNONS

Vägen till en färdig låt var inte spikrak. Grupperna ställdes inför flera utmaningar där kreativiteten i kombination med olika viljor inom grupperna och en kort deadline lyfts fram som utmanande aspekter.

– Att göra en låt och samtidigt ha en deadline har påverkat ens kreativitet lite. Jag kan inte personligen tvinga fram kreativitet, då kan det vara lite svårt att inför varje lektion känna motivationen, säger Ida Löfdahl som är en av skaparna till låten ”Bird of passage”.

LÄS MER:Hisnande final när Skånhällaskolans femmor möttes i Vi i femman

”Det lät inte särskilt bra de första gångerna”

Utmaningarna övervägdes helt klart av uppsidorna, menar de fem elever som Mölndals-Posten har pratat med. Friheten är det som Emelie Rosenthal, som har varit med och skapat låten ”1723”, uppskattade allra mest.

– Vi blev insläppta i en musiksal och kände att ”ja vad kul, nu hittar vi på något”, och vi sprang runt och skramlade på det mesta. Det lät inte särskilt bra de första gångerna, säger hon med ett instämmande skratt från klasskamraterna.

Emelies gruppkamrat Edvin Sanne fyller i:

– Tidigare har vi mest fått göra covers på andra låtar, men nu blev det mer ”vad krävs för att vi ska bygga upp en egen låt?”.

Elsa Björk har tillsammans med Alva Saari varit med i den grupp som har tagit fram låten ”Searching for the truth”.

– Vi har spelat in smådelar från hela första början för att vi skulle komma ihåg till veckan efter. Nu har jag kunnat följa den processen och bara höra hur dåligt det lät, småskrattar Elsa Björk.

LÄS MER:Arrangörerna ger upp – Åbys countryfestival ställs in igen

Trots att olika viljor har ställt till med utmaningar under arbetets gång är det något som Alva Saari väljer att se positivt på.

– Även om vi har varit oense om till exempel vilka ackord vi ska använda så har vi jobbat tillsammans. Det har varit rätt kul, för vi har på något sätt fått lära känna varandra ännu mer.

”Jag vill alltid ta med mig musiken”

Alla fem är säkra på att de kommer syssla med musik på ett eller annat sätt i framtiden. Oavsett om det är som en hobby eller mer än så.

– Mycket är på grund av att vi har jobbat med musik här. Jag vet nu hur roligt jag tycker att det är och vad det betyder för mig. Jag vill alltid ta med mig musiken, för jag vet att jag mår bra av den och att det är roligt, säger Elsa Björk och får medhåll från Ida Löfdahl.

– Gemenskapen får man nästan direkt. I sjuan kände vi inte varandra, men man har lärt känna varandra genom musiken, säger Ida.

Här kan du lyssna på smakprov ur låtarna:

ANNONS