Elever på Lackarebäcksskolan fick krisberedskapsmat – åt upp allt: ”Det var jättegott”

Kockarnas uppdrag: skapa en måltid på torrvaror och utan mejeriprodukter. Resultatet: av 130 liter tomatsoppa blev det knappt kvar något alls.

ANNONS

– Vi är vana vid att jobba med en tajt budget och enkla råvaror. Eleverna brukar gilla soppa, säger Nils Toshach, en av två kockar i köket på Lackarebäcksskolan.

– Ena dagen är det kycklinggryta, den andra är det vegetarisk soppa. Ju mindre råvaror desto mer kärlek, säger Nils kollega Fredrik Ryde.

”Hoppas att de smakar”

Som en del i den krisberedskapsvecka som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) just nu genomför valde Mölndals stad under onsdagen att servera soppa på torrvaror och utan mejeriprodukter i skolor och förskolor. Menyn mynnade ut i tomatsoppa med linser och pasta. Till det serverades morötter och knäckebröd.

ANNONS

Susanna Eggertsen Larsson är enhetschef på serviceförvaltningen. Så här säger hon under onsdagsförmiddagen:

– Det är klart att eleverna kommer reagera på maten men jag hoppas att de smakar och förstår budskapet med den här dagen.

Hon hade inte behövt oroa sig. Åtminstone inte för de elever som Mölndals-Posten träffar i matsalen på Lackarebäcksskolan.

– Det var jättegott, säger Klara som går i fyran.

Hennes kompis Ester håller med.

– Jag älskar sån här mat. Annars när vi får soppa så brukar vi få mjukt bröd men i dag är det knäckebröd för det håller längre, säger hon.

”Får jag hämta mer”

De sitter vid ett bord tillsammans med Emil och Emil som också går i fjärde klass. Inför krisberedskapsdagen har de haft viss diskussion i klassrummet.

– Om det blir kris är det bra att man har mat som kan hålla sig en vecka utan att den måste vara i en kyl, säger Ester.

Tre av de fyra äter snabbt upp på sina tallrikar.

– Får jag hämta mer, säger Emil och reser sig upp.

De andra följer efter och fyller på med mer soppa och mer knäckebröd. Inte bara en utan två gånger om.

– Det brukar finnas mer grönsaker men det här går också bra, säger Klara.

Har förberett eleverna

Till skolans cirka 550 elever hade kockarna lagat 130 liter soppa.

– Det var nästan så att den tog slut och att jag fick ställa mig och laga mer men vi klarade oss precis, säger Nils Toshach.

– Jag tror att vi har förberett eleverna väl. Det här är ingen ovanlig mat för dem och vi gör vårt bästa för att få till smakerna, säger Fredrik Ryde.

LÄS MER:Höjda livsmedelspriser slår mot skolor och äldreboenden i Mölndal – kan kosta miljoner

ANNONS