Tejpmarkeringar visar hur eleverna ska undvika att trängas på bänkar i Streteredsskolan.
Tejpmarkeringar visar hur eleverna ska undvika att trängas på bänkar i Streteredsskolan. Bild: Streteredsskolan

Eleverna ska tillbaka – rektorerna: Svårt att hålla avstånd

Avståndsvärdar, tejpmarkeringar och glesare schema i bamba. När skolorna i Mölndal drar igång ska hundratals elever samlas igen – men trots åtgärderna finns risk för trängsel.
– Det kommer bli svårt att hålla avstånd, det är trångt, säger Suad Djudja, rektor på Fässbergsskolan.

ANNONS
|

Den 23 augusti startar höstterminen i Mölndals grundskolor. Terminen blir den fjärde i pandemin – och på många sätt är situationen densamma som innan sommarlovet.

Den stora skillnaden är dock att samtliga elever ska vara tillbaka i skollokalerna. Från att ha varvat distansundervisning med närundervisning under våren ska nu alla elever vara på plats, efter regeringens besked tidigare i somras.

LÄS MER: Helt ny stadsdel i Mölndal – här ska 7000 jobba

Åtgärderna i skolan fortsatt samma

Suad Djudja, rektor på Fässbergsskolan, har blandade känslor inför skolstarten.

– Vi vill ha eleverna tillbaks och de vill komma tillbaka till sin skola. Det är en glädje att se en skola med elever, det var nästan spöklikt vissa veckor i våras. Men smittläget har ökat lite det senaste, säger han.

ANNONS
Suad Djudja, rektor på Färssbergsskolan, ser fram emot att skolan ska fyllas med elever igen – men menar att det kommer vara svårt att hålla avstånd.
Suad Djudja, rektor på Färssbergsskolan, ser fram emot att skolan ska fyllas med elever igen – men menar att det kommer vara svårt att hålla avstånd. Bild: Malin Hellman

Trots att skollokalerna kommer fyllas med fler elever än i våras är åtgärderna på plats desamma.

– Vi har det egentligen som i våras, vi har tejpmarkeringar på golven som påminner om avstånd och inga fysiska möten och så ska vi gå igenom bambaschemat för att undvika trängsel, säger Rose-Marie Jonsson, rektor på Streteredsskolan i Kållered.

Värdar anställs för att påminna om avstånd

På Streteredsskolan har en person anställts som har till uppgift att påminna eleverna om att hålla avstånd.

– Vi har en avståndsvärd. Hon anställdes tillfälligt i våras med uppgiften att se till att eleverna håller avstånd. Men nu är hon tillsvidareanställd för det behövdes överlag en skolvärd för att öka tryggheten.

Rose-Marie Jonsson, rektor på Streteredsskolan i Kållered har anställt en person som har till uppgift att se till att eleverna på skolan inte trängs.
Rose-Marie Jonsson, rektor på Streteredsskolan i Kållered har anställt en person som har till uppgift att se till att eleverna på skolan inte trängs. Bild: Privat

Även Sinntorpsskolan i Lindome använder sig av avståndsvärdar som ska påminna eleverna om att inte gå nära varandra.

– Vi fortsätter att följa folkhälsomyndighetens råd bland annat genom att vi har kvar vår avståndsvärd, vi anpassar bambatider och skyltar tydligt, säger rektor Marie Nyström.

Men likt de andra skolorna är åtgärdena på Sinntorpsskolan desamma som i våras.

– Vi har i dagsläget inte planerat för några förändringar utan följer utvecklingen.

LÄS MER: Miljonnota för skadegörelsen på skolan

Svårt att hålla avstånd i skollokalerna

Men att hålla avstånd är svårt i högstadieskolor. Det vittnar både Rose-Marie Jonsson och Suad Djudja på Fässbergsskolan om.

– Vi kommer ha alla 670 elever på plats, men det är ju samma lokaler som i våras. Det kommer bli svårt att hålla avstånd. Det är trångt, säger Suad Djudja.

– Även om vi har avståndsvärdar och tejpmarkeringar är det svårt för tonåringar att inte gå nära varandra. Det är högst omöjligt att alla ska kunna hålla avstånd, då får vi springa efter varje elev, säger Rose-Marie Jonsson men tillägger att hon trots allt ser fram emot hösten.

– Det är klart man är orolig för smittspridning, det är man. Men jag längtar galet mycket efter eleverna, det var så tråkigt i våras.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS