Elin Ravn-Fischer (här tillsammans med kompisen Natalie Aksnes), är en av deltagarna när kulturskolor över hela landet sätter ihop ett digitalt musikcollage.
Elin Ravn-Fischer (här tillsammans med kompisen Natalie Aksnes), är en av deltagarna när kulturskolor över hela landet sätter ihop ett digitalt musikcollage. Bild: Privat

Elin från Krokslätt spelar i orkester med 1 200 personer

Pandemin satte stopp för kulturskolans årliga vårkonserter, men inte för kraften i att spela tillsammans. Under måndagen släpptes ett digitalt musikcollage där 1 200 elever spelar Coldplays låt Viva la vida. En av dem är pianisten Elin Ravn-Fischer, från Krokslätt.

ANNONS
|

– Det är kul att få göra något sånt här för vi gör ju inga konserter nu under pandemin, säger 17-åriga Elin Ravn-Fischer.

Tillsammans med 1 200 kulturskoleelever från 200 olika kulturskolor i hela landet är hon med i ett stort musikcollage, som släpptes på nätet på måndagen. Alla deltagarna har filmat hemma när de spelar stämmor till låten Viva la vida. Filmklippen har sedan satts ihop och sänds nu digitalt.

LÄS MER:De prisas för sin talang – och får 15 000 kronor

– Man fick noterna till sitt instrument och en bakgrundsvideo som man hade i hörlurarna samtidigt som man spelade, säger Elin Ravn-Fischer, och förklarar att det får alla att spela i takt.

ANNONS

Mäktigt collage

För henne var det självklart att haka på när hennes pianolärare frågade. Särskilt som det kanske blir hennes sista konsert på kulturskolan.

– Det här är min sista termin, jag tar studenten snart. För mig blir det lite som en avslutningskonsert, säger hon.

Förutom Elin Ravn-Fischer och några andra pianoelever är det symfoniorkestern Con Brio – med blås-, stråk- och slagverkselever – som deltar från Mölndal.

LÄS MER:Kulturskolan öppnar upp igen – men bara för vissa

Mölndals kulturskolechef Andrine Bendixen Mangs beskriver musikcollaget som mäktigt.

– Det har aldrig hänt förr att 1 200 kulturskoleelever spelar samtidigt såhär. Det är kul att kunna göra en sån här sak även om det är digitalt, säger hon.

Manifestation för gemenskapen

Musikcollaget, som släppts under måndagens årliga firande av kulturskolans dag, ser hon som en manifestation.

– Det är en manifestation så det känns att vi finns. Att göra något tillsammans med andra är själva grejen med att gå på kulturskolan. På kulturskolans dag lyfter vi fram att vi är många och känner delaktighet och att vi längtar efter att spela tillsammans igen, säger hon.

LÄS MER:Chefen för kulturskolan tolkar Iron Maiden – med symfoniker från hela världen

Musikcollaget är också ett sätt att visa upp vad skolan gör och är tänkt som en hyllning till kraften att skapa musik och kultur tillsammans.

– Viva La Vida – Länge Leve Livet, nu satsar vi tillsammans framåt för våra barn och ungdomar, säger Ulf Wadenbrandt, dirigent vid Trollhättan N3, i ett pressmeddelande.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS