Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Elisabeth överlevde mötet med älgen

Elisabeth Ejnells käke är bruten på tre ställen. Näsan är frakturerad, kinderna krossade. Men hon har livet i behåll. Här berättar hon och systern om sitt möte med den folkilskna älgkon.

När systrarna Elisabeth och Catharina Ejnell förrförra torsdagen gick ut med Elisabeths hund längs Isaks mosse, ett populärt promenadstråk i Lindome, såg Catharina plötsligt konturerna av en älgs huvud sticka upp ovanför krönet av en backe. Efter det gick allting mycket snabbt.

– Jag hann ropa: "Backa! Älg!", sedan sprang jag undan och kastade mig mot marken, bakom ett buskage. Från stigen hör jag hunden morra – och en duns.

LÄS MER: Älgkrisen måste få en lösning

Catharina vågade inte ropa, så hon skickade ett sms till Elisabeth, utan att få svar. När hon hörde någon jämra sig från stigen kröp hon fram dit på alla fyra. Sedan, när hon förstod vidden av vad som hänt, reste hon sig upp och sprang till sin syster.

– Där låg hon i buskaget på rygg med blod över hela ansiktet. Det rann från pannan, näsan, munnen. Väntan på ambulansen var de längsta tjugo minuterna i mitt liv. Jag trodde att jag skulle tappa henne.

Käken bröts

Att döma av Elisabeths märken och älgens spår i krönet har den sparkat henne i ansiktet så att hon slungades bakåt, för att därefter ställa sig på hennes käke.

LÄS MER: Han larmade om älgen – ingen kom

Själv minns hon ingenting av det inträffade. I ena sekunden gick hon längs Isaks mosse med hunden Zorro och sin syster – i nästa vaknade hon blåslagen upp på Sahlgrenskas traumaavdelning med kraftig hjärnskakning, krossade kinder, bruten underkäke, flera lösa tänder och en förskjuten näsa.

– Det var fruktansvärt att inte veta vad som hänt. Mina ögon var helt svullna. Jag fick kämpa för att ens kunna få upp en liten glipa i ett av dem, säger Elisabeth.

Efter mötet med älgen har hon haft två längre vistelser på sjukhuset och genomgått två operationer. Kirurgerna har fixerat hennes käke med metallplattor, skruvar och gummiband. En inflammation som uppstått i operationssåret har orsakat svår varbildning kring munnen, varpå hon fått tömma ansiktet på vätska.

LÄS MER: Älgen punkterade hennes lunga

Just nu bor hon hos sina föräldrar i Kållered medan hon återhämtar sig. Dieten är begränsad till flytande föda, och hon måste ta tunga värktabletter och antibiotika flera gånger om dagen. En lång sjukskrivning väntar.

– Det värsta är att vi båda är uppvuxna med att vara ute i naturen, och att det nu har tagits ifrån oss. Jag vet inte när jag vågar gå där igen, särskilt inte ensam, säger hon.

Lång kamp

Efter incidenten har systrarna Ejnell kommit i kontakt med den kvinna som i slutet av juli utsattes för en älgattack i Lindome. De har stöttat varandra i processen att försöka få bort den folkilskna älgkon.

LÄS MER: Farlig älg fortfarande kvar i området

– Vi blir bollade mellan instanser och myndigheter. Ingen tar ansvar. Jägarförbundet och staden menar att det är polisens ansvar, medan polisen menar att det är stadens mark, säger Catharina Ejnell.

– När man drabbas av sånt här måste man ju få hjälp med att veta vilka man ska vända sig till. Den lilla människan vet inte hur den ska navigera bland myndigheterna, och myndigheterna å sin sida skjuter undan allt och begraver det i byråkrati.

LÄS MER: Älgkon skjuten: "Det har varit en mardröm"

Sedan förra veckan finns ett beslut om skyddsjakt – ett beslut som dröjt på tok för lång tid, menar systrarna. Än har inte älgen skjutits, trots att den ska ha setts vid ett flertal tillfällen i Lindome.

– Jag har hört från flera hundägare som sätter sina djur i bilen och kör dem till Kållered för att kunna gå på promenad. Hur länge ska vi behöva vara rädda?, säger Catharina.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.