Ellevio höjer sina priser.
Ellevio höjer sina priser. Bild: Annika Karlbom

Ellevio höjer sina elnätspriser – blir dyrare för kunder i Kållered, Lindome och Hällesåker

Den 1 oktober höjer Ellevio sina elnätspriser, vilket påverkar personer i Lindome och Kållered.

ANNONS
|

Ellevio ansvarar för elnätet i Lindome, Kållered och Hällesåker. Nu höjer företaget sina elnätspriser. På sin hemsida skriver Ellevio att: ”Höjningen är en direkt följd av de kraftigt ökade elpriserna”.

Enligt Ellevio handlar det höjning på cirka 10–25 kronor i månaden för en lägenhet och 50–150 kronor i månaden för en villa.

– Det här är ingen höjning som vi vill göra men som vi måste göra, säger Jesper Liveröd som är presschef på Ellevio.

Han förstår att det kan vara en jobbig kostnad för många, som redan har det tufft ekonomiskt.

– För en privatkund blir det inte en jättestor skillnad i priset, men det ska läggas på alla andra ökade kostnader. För en större fastighet med mycket hög elförbrukning kan det handla om 350 kronor extra i månaden.

ANNONS

Har fått högre kostnader

Elnätsföretaget producerar eller säljer ingen el själva, utan ansvarar för att skicka ut den till kunderna. När elen blir dyrare påverkar det även Ellevio.

– Man kan säga att om elen är en bil är vi vägen som bilen åker på. När man då skickar el genom ledningar så försvinner alltid en del på vägen, det kallas för nätförluster. Den el som försvinner längs vägen måste vi elnätsföretag ersätta. Det innebär att när elen blir dyrare så blir det även dyrare för oss, säger han och fortsätter:

– Precis som alla andra förlorar elnätsföretagen kolossalt mycket pengar på höga elpriser.

Tittar på lösningar

Jesper Liveröd säger att Ellevio har försökt hitta andra lösningar, för att inte behöva höja priserna gentemot kunderna. Bland annat har de ett förslag om företagen ska slippa betala avgifter till Svenska Kraftnät, den statliga myndighet som har det övergripande ansvaret för elnätet i Sverige.

– Vi betalar en avgift till dem som vi föreslår ska nollas. Svenska Kraftnät har sänkt sin avgift lite grann men inte tillräckligt för att det ska motsvara så kraftigt ökade kostnader.

Han säger att Ellevio fortsätter jobba med frågan, och hoppas att de inte ska behöva höja elnätspriserna ännu mer.

– Vi tittar på en massa olika saker för att skydda kunderna. Det handlar om olika system- och branschåtgärder och att försöka påverka politiken, säger han.

LÄS MER:Rosa elverk stulet i Lindome

LÄS MER:Dyrare toalettpapper – Essity varnar för prishöjningar

LÄS MER:Lindome och Kållered har skyhöga elnätspriser – men inte Mölndal: ”Genomsnittligt pris”

ANNONS