Ellinor Björlin och hennes familj bor tillfälligt hos sina föräldrar i Fjärås. Efter branden i Lindome har livet vänts upp och ner.
Ellinor Björlin och hennes familj bor tillfälligt hos sina föräldrar i Fjärås. Efter branden i Lindome har livet vänts upp och ner. Bild: Matilda Spetz

Ellinors hem förstördes – nu får familjen sova på en soffa: ”Jag bara grät”

Ellinor Björlin och maken Hendrik Björlin bor tillfälligt hemma hos Ellinors föräldrar i Fjärås. Deras lägenhet blev totalförstörd i branden i Lindome och nu famlar familjen i ovisshet.
– Jag bara grät och undrade vad som skulle hända med oss, säger Ellinor Björlin.

ANNONS
|

I vanliga fall bor Ellinor Björlin, maken Hendrik Björlin och deras två barn på Tåbrovägen 5 i Lindome. Men nu finns det nästan ingenting kvar av deras hem. Efter en omskakande natt där flerfamiljshuset stod i lågor fick familjen flytta in hos Ellinors föräldrar i Fjärås.

– Vår lägenhet blev totalförstörd. Den är både rök- och vattenskadad, berättar Ellinor.

LÄS MER:Att bevaka en storbrand är svårt – tack för hjälpen, Lindomebor!

Rädd att branden kommer sitta i väggarna

Ilska, frustration och förtvivlan är känslor som Ellinor Björlin nu dagligen tampas med. Att flytta tillbaka till sitt föräldrahem i Fjärås har känts tryggt i en otrygg tillvaro. Samtidigt saknar Ellinor Björlin sin bostad i Lindome – och hon har ingen aning om när hon får flytta tillbaka.

ANNONS

– När vi väl får flytta tillbaka är jag rädd för att branden kommer sitta i väggarna, det här kommer vara med mig genom hela livet, säger Ellinor Björlin.

Det var under natten mellan fredagen och lördagen som branden i flerfamiljshuset i Lindome bröt ut. Ellinor vaknade mitt i natten av att någon bankade på dörren. Utanför lägenheten hördes sirener och panikslagna röster. Hon klädde på sin nio månaders bebis och svepte in sin fyraåringe son i en filt. Sedan sprang hon.

– Lågorna var så stora. Jag har aldrig sett något liknande. Jag stod där ute på parkeringen och tänkte på mina grannar. Det var fruktansvärt, säger Ellinor Björlin.

LÄS MER:Lång tid innan återflytt blir aktuell till lägenheterna på Tåbrovägen efter storbranden

”Vad skulle hända med oss nu”

Klockan 03.30 körde Hendrik Björlins mamma familjen hem till Ellinors föräldrar. Då hade familjen tidigare befunnit sig i Lindome församlingshem där de fick dricka kaffe och prata med både diakoner och grannar. I villan i Fjärås, hemma hos Inge Svensson och Birgitta Björlin Svensson, somnade barnen direkt i den framställda bäddsoffan. Men Ellinor kunde inte sova.

– Jag bara grät och undrade vad som skulle hända med oss nu.

På lördagsförmiddagen åkte Ellinor till Ica Maxi. Hennes barn hade varken kläder eller skor. Utomhus var det sommarvärme och människor gick i kortärmat. För Ellinor var det ofattbart att allt tycktes rulla på som vanligt.

– Det är så svårt. Ena stunden kan jag skratta åt vad vi varit med om och sen hör jag sirener och får rysningar i hela kroppen, säger Ellinor Björlin.

LÄS MER:Kristin får inte komma in i sin lägenhet efter storbranden

Stort stöd

Föräldrarna i Fjärås har varit ett stort stöd. Likaså vänner, kollegor och grannar. Men Ellinor beskriver att det är svårt att förstå för de utomstående. Känslorna kommer i vågor och det går inte att förutspå när tankarna börjar gnaga.

– Jag pratade med en granne för någon dag sedan och helt plötsligt kände jag lukten av rök. Och då kommer tankarna direkt.

LÄS MER:Två personer vårdas fortsatt på sjukhus efter Lindomebranden

Förlorade nästan alla tillhörigheter

Ellinor Björlin och Hendrik Björlin har fått besöka lägenheten i veckan, men nästan ingenting fanns kvar. En kasse med barnkläder, några flaskor schampo och lite mediciner.

– Jag saknar allt i mitt hem. Det var vår borg, säger Ellinor Björlin.

Hur lång tid det kommer ta innan familjen får flytta tillbaka till lägenheten vet inte Ellinor. Hon gissar på att det handlar om flera månader. Att få en ersättningslägenhet kommer även det ta tid. Så länge försöker familjen leva så normalt det går i Fjärås.

– Min son frågar mig ofta när vi ska åka hem. Det är så svårt att förklara för ett barn, säger Ellinor Björlin.

LÄS MER:De blev vittnen till storbranden – grannen Göran såg lågorna slå upp

ANNONS