Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Emma Björndahl vill hjälpa andra med psykisk ohälsa

Vad är hälsa och vad är ohälsa? Efter att hon själv drabbats och genomgått psykisk ohälsa vill Emma Björndahl från Krokslätt nu hjälpa andra att må bättre.
– Jag vill kunna ge vidare till andra för det jag själv saknade när jag var sjuk.

Två veckor efter att hon blivit färdigutbildad som holistisk hälso- och livsstilsterapeut startade Emma Björndahl företaget Hälsa med Emma. Genom olika tekniker tar hon ett helhetsgrepp och försöker hitta roten till diverse problem som hennes patienter söker vård för.

– Man ska komma till mig om man vill optimera sin hälsa eller att man vill bli hjälpt med ett symtom eller ett problem. Om man vill förstå helheten, säger Emma Björndahl.

Företaget startade i februari och sedan dess har Emma behandlat flera patienter med olika symtom.

LÄS MER: Mölndalsbon Arina Ljung startar Idrottspsykologerna

– Många kommer med hormonella obalanser, IBS, akne, pms eller att man bara vill optimera sin hälsa.

”Svårt sjuk i anorexi”

Under Emma Björndahls uppväxt berättar hon att hon drömde om att starta eget företag inom hälsa men hur det skulle gå till eller när det skulle bli av hade hon ingen aning om.

– Den här drömmen lade jag lite på is när jag tog hälsa till ohälsa och jag blev svårt sjuk i anorexi. Jag blev extremt sjuk och så sjuk att jag blev tvångsomhändertagen.

LÄS MER: Emelie satte dit nätpedofilen: ”De flesta vågar inte anmäla”

Den sjukdomsperioden blev lång och intensiv och gick ut över relationer i Emma Björndahls närhet. Idag har hon återtagit relationerna men trots de motgångar som ätstörningen innebar har hon valt att inte se den som något misslyckande.

– Istället för att se min ätstörning som ett nederlag har jag försökt vända på det för jag är så extremt arg på ätstörningen, jag är så extremt arg på att den har tagit så många år av mitt liv. Jag har jobbat mycket med att förlåta mig själv, gå vidare och se vad jag lärt mig av ätstörningen.

Och erfarenheterna har kommit att spela en central roll i Emmas vilja att hjälpa andra.

LÄS MER: Tummen upp för gratis soppa under Offentliga måltidens dag

– Jag har fått massa erfarenheter och kunskap och det är någonting som jag vill kunna ge vidare till andra för det jag själv saknade när jag var sjuk i anorexi, någon som förstod mig på riktigt.

Internationell teknik

Emmas företag riktar sig till både män och kvinnor men det är främst kvinnohälsa som hon jobbar med. Och inför varje besök så ber Emma om tre saker som ska hjälpa henne att kunna fastställa en diagnos.

– När jag träffar mina patienter så ber jag dem alltid att skicka in bilder på ansikte och tunga i kombination med en hälsodeklaration. Så de tre väger jag samman för att komma fram till en grundorsak.

Tekniken ansikts- och tungdiagnostik som Emma Björndahl använder sig av härstammar från kinesisk medicin och enligt Emma kan hon hitta grundorsaken till problemet via den metoden.

– Ansiktet och tungan kan ge en bild av hur kroppen mår, hävdar Emma.

Men borde inte personer med hälsoproblem i första hand vända sig till en utbildad läkare?

– Funktionsmedicin utesluter inte läkarvård utan är enbart ett komplement. Jag arbetar inte med personer som har cancer eller bipolär sjukdom exempelvis. Jag skulle aldrig säga att mina tjänster utesluter läkarvård om det behovet finns.

Ser du en risk med att vissa som i första hand borde vända sig till vården vänder sig till dig i hopp om en mirakellösning?

– Såklart, jag jobbar inte med sjuka människor som behöver läkarvård och framkommer det successivt hänvisar jag alltid vidare till sjukvården. Det handlar inte om några mirakellösningar utan det handlar om att hjälpa kroppen genom att se till livsstilen för ofta är det den som orsakar symtom.

Emma Björndahl

Ålder: 28 år.

Favoritplats i Mölndal: Utkiksplatsen på Safjället.

Favoritdryck: Kombucha, matcha och rödvin.

Favoritmat: Tacos går alltid hem men också sallad i alla dess former och smoothiebowls.

Intressen: Yoga, promenera i skogen, umgås med vänner och familj och resa.

Starta podd och retreat

För att nå ut med sitt budskap planerar Emma att använda sig av flera plattformar, fysiska och digitala.

LÄS MER: Wrestlaren från Åby: Betty Rose har publikens hjärtan

– Jag har ett mål att skapa ett retreat i Italien där kvinnor ska mötas för att kunna uttrycka sin egna erfarenheter kring hälsa och ohälsa. Vi ska yoga, vi ska meditera, skratta, gråta men vi ska också promenera, sola och dricka vin, säger Emma och fortsätter:

– Och jag ska starta en podd som heter ”Vad fan är hälsa?”. Där ska jag utifrån ett professionellt perspektiv och min kompanjon utifrån ett hobbyperspektiv grotta ner oss i vad fan hälsa är.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.