Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Emma Ganslandts böcker om papegojan Barbro ges ut igen – av Burger King

Emma Ganslandt från Stensjön är illustratören bakom böckerna om papegojan Barbro. Nu kommer de att få hundratusentals nya läsare i Sverige och Danmark – detta efter att Burger King beslutat att lägga till böckerna i sina barnmål från och med september.
– Först kände jag mig lite tveksam, säger Emma Ganslandt, som har varit vegetarian sedan tonåren.

75 000 exemplar i Sverige, 25 000 i Danmark, och möjligheten att fler länder hoppar på projektet. Så ser beställningen ut från Burger King av böckerna om Barbro, den gröna papegojan som får det tufft som husdjur när både lillebror och hundvalp flyttar in.

Vegetarian i 30 år

De två Barbroböckerna, Barbro hittar hem och Barbro och tjuven, är skrivna av Anna Damberg och illustrerade av Stensjöbon Emma Ganslandt – som först inte kände sig helt bekväm med erbjudandet från hamburgerjätten.

LÄS MER: Efter sex utgivna böcker – nu ska Kamilla Oresvärd skriva på heltid

– Jag är ju en velpotta. Först kände jag mig smickrad, men så kom tvivlet. Borde jag som varit vegetarian sedan jag var 17 verkligen samarbeta med en hamburgerkedja? Det verkade dubbelmoraliskt, säger Emma.

Det dröjde dock inte länge innan hon bestämde sig för att tacka ja till Lilla Hoy förlag, som agerade mellanhand. Upplagan på minst 100 000 nya böcker gick inte att skratta bort, inte heller åt den spridning av hennes arbete som den skulle innebära, med tänkbara nya uppdrag i horisonten.

LÄS MER: Tips: Böcker som utspelar sig i Mölndals kommun

– När de sedan berättade om Burger Kings lässatsning, och att de ville minska på plasten och inte hålla på med de där dumma leksakerna som hinner gå sönder innan barnet ens har lämnat restaurangen, ville jag gärna vara med på det. Det är bättre att de sätter en bok i handen på barnet medan det äter pommes frites i stället för en snurra eller något.

Speciell vinkel

Emma Ganslandt och bokens författare Anna Damberg får en royaltysumma per bok. Hur mycket det rör sig om får hon inte tala om enligt kontraktet, men det handlar i varje fall inte om monsterbelopp som gör att hon kan ta ledigt i ett halvår.

– Men låt oss säga så här, jag valde inte att bli illustratör för att bli rik. Jag gör det för det är det enda jag vill och kan göra. Rita och göra läsare glada eller berörda genom mina bilder.

LÄS MER: Från jurist i New York till författare – nu skriver Hanna Lans om Gunnebo

Att just Barbroböckerna väckte Lilla Hoys och Burger Kings intresse tror hon beror på den unika vinkeln som verkar engagera barn väldigt mycket.

– Många barnböcker handlar om att man ska få ett husdjur. I Barbros fall ska ett husdjur ges bort som familjen inte riktigt klarar att ta hand om. Det är speciellt. Jag tror också att historien passar den här tiden, med tanke på alla coronahundar som skaffats nu, säger Emma Ganslandt.

Behövde du lägga till eller ändra någonting?

– Det jag behövde ändra var den handskrivna textningen på framsidan, samt lite andra saker i själva boken som behövde textas om på danska för översättningens skull. Men det var ganska soft. Det är superbra att få ett uppdrag på en bok som man redan har gjort bilderna till. Då behöver man knappt göra någonting.

Många blir glada

Tror du att du kommer att besöka Burger King oftare nu?

– Hmm. Tänk om de läser det här nu, då måste jag säga ja (skratt). Annars kanske de drar tillbaka allting. Nej, jag var faktiskt där i lördags och köpte glass med mina flickor. Då såg jag mina böcker där.

LÄS MER: Stadsbiblioteket kan börja ha öppet på söndagar – om förslaget går igenom

– Tydligen har de blivit ganska omtyckta. Jag var lite orolig för att barn som hellre ville ha leksaker kanske skulle slänga dem på någon busshållplats i regnet, men så verkar det inte ha blivit. Enligt personalen blir många glada över att få en fin bok.

Vad tyckte dina döttrar om att se Barbro-böckerna i restaurangens glasmonter?

– De är ju mina största fans. De gillar allt jag gör, så de tycker att jag är burger queen nu, säger Emma Ganslandt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.