En fullsatt bussresa genom Mölndals historia – Staffan Bjerrhedes guidade turer har blivit en succé

I några år har Kållereds hembygdsförenings ordförande Staffan Bjerrhede, i samarbete med Mölndals stadsmuseum, arrangerat guidade bussturer till Mölndals kulturhistoriska platser. Den andra och sista bussresan för året avgick på lördagen – och den var fullsatt, precis som vanligt.

ANNONS
|

Mölndals enda avrättningsplats, den världsberömda musikstudion Nilento, Rut Adlers folkhögskola, den äldsta byggnaden i kommunen, Staffan Bjerrhedes hus ... ja, sevärdheterna som hinns med på Staffan Bjerrhedes historiska bussturer genom Mölndals kommun är många. Själv har han svårt att välja en favorit bland skatterna.

– Det är omöjligt. Jag är intresserad av allting. Sedan vet jag förstås mest om Kållered, eftersom det är där jag verksam. Man kommer att märka i Mölndal och Lindome att jag marinerar lite mer, säger han före avfärd.

Det här är elfte gången han medverkar som ciceron på en fullpackad buss. Sedan några år tillbaka är resorna kostnadsfria – men det gäller att vara tidigt ute. Max 50 resenärer får plats. Hör man inte bland dem som är först till kvarn, får man snällt vänta till våren 2023 då nästa resa planeras.

ANNONS

Vilken sevärdhet brukar resenärerna uppskatta mest?

– Jag tror att det är bredden som tilltalar. På bara två timmars bussresa hinner vi se väldigt många olika delar av kommunen, både stad och landsbygd, och vi är ända ute i ytterkanterna och tittar. Jag tror att det gör resan särskilt intressant för många, säger Staffan Bjerrhede.

Hemma bäst

– Hurra, nu är vi i Kållered! ropar plötsligt Kålleredsbon Sven Andersson i bussens mittparti, och avslöjar därmed vad han själv tycker är höjdpunkten. Hemma är trots allt bäst.

Hur kommer det sig att du vek två timmar av din lördag åt den här resan?

– Det är roligt att få se gamla delar av kommunen som man kanske har glömt. Man får reda på så mycket i och med att det är en guide med. Jag har åkt på liknande turer förut, men inte just här, säger han.

Därtill är han nyfiken på vad Staffan Bjerrhede har att berätta.

– Jag har stor respekt för honom. Vi gick i samma skola, och jag har varit med och lyssnat när han har hållit föredrag och visat bilder tidigare. Det är en påläst eldsjäl, säger Sven Andersson.

Svens reskamrat Margareta Kallhag instämmer.

– Det är samma för mig. Jag hoppas också få se lite av det nya Mölndal, inte bara det jag redan känner till, säger hon.

Vilda västern i Hällesåker

Och det får hon. Visst är det en resa i historien lika mycket som i geografin, med åtminstone tusen års Mölndalshistoria som avhandlas – men Staffan Bjerrhede skissar också fram hur den framtida förtätningen kan komma att bli, med blivande snabbtågsstation i Rävekärr och en därmed dödsdömd tennisbana på samma plats.

Ibland blir det personligt, rent av politiskt. Inte sällan ondgör sig guiden över de allt högre husen och den allt mindre lummigheten i Mölndal, Lindome och Kållered.

– Att bygga högt tycks vara en glädje just nu, säger Staffan Bjerrhede syrligt när bussen passerar ett av de många hyreshusprojekten i kommunen.

Mölndals stads iver att se Hällesåker som en egen kommundel skojar han också med.

– Man vill ju gärna kalla Hällesåker för en stadsdel, men jag tror inte att Hällesåkersborna ser sig som stadsdelsbor direkt. Här är det lite vilda västern, säger han, och ett lågmält fnittrande ljuder i bussen bland passagerarna.

Även Mölnlyckeborna trivs

Även om sådana inspel nog kräver en viss lokalkännedom är det inte bara de närmast sörjande som tycker att bussresan är alla tiders. Historieintresserade Mölnlyckebon Björg Johansson, till exempel, anser att upplägget har varit otroligt intressant, trots att hon inte är hemmahörande i kommunen.

– Mölnlycke fyller ju inte hundra år, så vi får nog vänta ett tag till innan vi får liknande evenemang hemma hos oss, säger hon, och syftar på att Staffan Bjerrhedes bussresor i år arrangeras som en del i Mölndals stads jubileumsfirande.

LÄS MER:Mystiken bakom Kållereds kyrka – Mölndals äldsta byggnad

LÄS MER:Lundbergs kafé i Kållered – en samlingsplats för ungdomar och cyklister

LÄS MER:Stadsvandringen som lockade storpublik

ANNONS