En polisman sköts till döds på Höstvädersgatan i Biskopsgården natten mot torsdag. Sedan dess har en stor polisinsats pågått. På fredagen greps en man efter att ha varit anhållen i sin utevaro.
En polisman sköts till döds på Höstvädersgatan i Biskopsgården natten mot torsdag. Sedan dess har en stor polisinsats pågått. På fredagen greps en man efter att ha varit anhållen i sin utevaro. Bild: Anders Ylander

En man gripen för polismordet i Biskopsgården

En man har gripits misstänkt för polismordet i Biskopsgården. Han har tidigare varit anhållen i sin utevaro, skriver polisen i ett pressmeddelande. Enligt uppgifter till GP rör det sig om en 17-åring som tidigare dömts för en knivattack kopplad till konflikterna i stadsdelen.

ANNONS
|

Under eftermiddagens presskonferens kunde kammaråklagare Ulrika Åberg bekräfta att mannen är misstänkt.

– Klockan 08.19 tog jag över den här förundersökningen. Det var med anledningen att jag anhöll en person i sin utevaro som på sannolika skäl misstänkt för mord, den 30 juli 2021, säger hon och fortsätter:

– Det som sedermera hände var att vi också nu på eftermiddagen kunde gripa honom till verkställande av det här beslutet.

Ulrika Åberg bekräftar även att den anhållna mannen är 17 år gammal och att han ”finns i konfliktmiljö”.

– Efter att han är korthörd så har jag beslutat att han ska fortsätta vara anhållen på sannolika själ misstänkt för mord och mordförsök.

ANNONS

Den anhållna mannen förnekar till brott och det är oklart om det fanns ett motiv till skjutningen.

– Vi befinner oss ju i ett tidigt skede i utredningen och jag delar polisledningens uppfattning som kom fram redan under gårdagen, att motivet är oklart. Det är alldeles för tidigt att säga. Men det är inte sannolikt att det handlar om en polis som måltavla, säger Ulrika Åberg.

Theodor Smedius har verkat som biträdande kommenderingschef under denna särskilda händelse och var märkbart känslomässig under presskonferensen.

– Det som gör att det här brottet och den här händelsen är speciell, det är ju givetvis den stora känslomässiga påverkan som har blivit hos vår personal. Är det något jag vill framhålla så är det att under den här starka emotionella pressen kunna utföra ett så professionellt och bra polisarbete, säger han.

– Det är helt omöjligt att känna glädje en dag som denna. Men det är ju en viss tillfredsställelse i att vi lyckas, i vart fall komma så här långt. Vi har en misstänkt för mordet på vår vän och kollega. Vi får aldrig honom tillbaka, oavsett hur det går i den här utredningen. Men det minsta vi kan göra är att göra allt vad vi kan för att gå i mål med den här utredningen.

Aktiv i gängkonflikt

Enligt uppgifter till GP är den misstänkte född 2004 och knuten till ett gäng i Norra Biskopsgården. En person med insyn i konflikten betraktar honom som "mycket aktiv".

Han är också dömd för en knivattack mot en ung man i grupperingen i Södra Biskopsgården. Knivöverfallet skedde vid Eketrägatan, ombord på en spårvagn under färd på Hisingen.

Mannen, som idag är 17 år, fick syn på fiender från Södra gruppen – och utan förvarning högg han en av dessa i nacken med en kniv.

Ynglingen menade själv i förhör att han haft en kniv på sig för att kunna försvara sig för han hade hört den dagen att folk var ute efter honom.

Han trodde att de tre killarna från Södra gruppen skulle attackera.

Dömdes i mars 2020

Tingsrätten avfärdade 17-åringens förklaringar och dömde honom i mars 2020 till ett års sluten ungdomsvård för mordförsök och olaga hot.

Vid tidpunkten för brotten var den nu gripne och anhållne mannen endast 15 år gammal.

Tidigare under fredagen tog kammaråklagaren Ulrika Åberg över förundersökningen. En poliskälla uppgav samtidigt till GP att det fanns misstänkta i ärendet.

Under helgen kommer kammaråklagaren ta ställning till en eventuell häktning.

ANNONS