Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

En sista kväll på Fässbergs fritidsgård: ”Ungdomarna blir lidande”

Om en vecka är sagan slut för Mötesplats Fässberg.
På fredagen besökte Mölndals-Posten stadens största fritidsgård och pratade med ledare och ungdomar om den planerade stängningen.
– Det är fruktansvärt tråkigt. Det tycker vi alla, säger fritidsledaren Thomas Welin, som nu går vidare till andra uppdrag.

Det är fredag kväll klockan 18.00 och redan fullt ös på Mötesplats Fässberg. Det spelas biljard och tv-spel, dansas i dansrummet, och knuffas, busas och stojas till hög musik. Lokalen är till lika stora delar diskotek som kreativ verkstad, spelhörna och – snabbmatshak.

LÄS MER: Då stänger Fässbergs fritidsgård – skarp kritik från ansvarig chef och politiker

– Gården får inte stängas! ropar en pojke i högstadieåldern när Mölndals-Postens reporter går förbi. Han har dock inte tid att prata vidare om saken; han och sju-åtta andra barn är upptagna med att äta nygrillade hamburgare på asfaltsplanen utanför huset.

Har ansträngt sig

Någon som däremot har tid att växla några ord är 13-åriga Nova Åberg. Hon har gästat fritidsgården regelbundet i ett år, och blev ledsen när hon fick höra att portarna skulle slås igen.

– Det är ett jättemysigt ställe. De som jobbar här har verkligen ansträngt sig för att få till lokalerna och inredningen rätt. Man kan slappna av och vara med kompisar, och det finns mycket att göra. Projektor att spela spel på, biljard, pingisbord, allting, säger hon.

LÄS MER: Mötesplats Fässberg måste räddas – och politikerna måste ta ansvar

I Balltorp där hon bor finns visserligen också en fritidsgård, men enligt Nova bleknar den i jämförelse.

– Den är inte alls lika stor. Jag vet inte om jag kommer att gå dit när den här stänger.

Ungdomarna blir lidande

Fritidsledaren Thomas Welin säger att de flesta av ungdomarna reagerade på ett liknande sätt som Nova när de fick beskedet.

– De tycker att det är fruktansvärt tråkigt. Det tycker vi med, alla tre som jobbar här. Men det är ungdomarna som blir lidande. Vi i personalen har anställningarna kvar och kommer att förflyttas. Men de som kommer hit, i synnerhet de yngsta, kommer kanske inte att kunna eller få ta sig till andra gårdar som ligger längre bort.

LÄS MER: Sommarforskarskola för ungdomar – Mölndalsbon Ryan deltar

Vanliga vardagskvällar kommer runt 30 ungdomar till Mötesplats Fässberg. I kväll, en fredag, är det dubbelt så många som besökt fritidsgården. Och då har det hittills bara gått två timmar.

Thomas Welin. Bild: Tobias Holmgren
Thomas Welin. Bild: Tobias Holmgren

Tillbaka till ruta ett

Thomas Welin säger att datumet för stängningen har varit osäkert fram till strax före sommaren. Han är dock van vid att behöva flytta runt verksamheten.

– De senaste 16 åren har jag egentligen inte bytt fritidsgård, men det här är den femte lokalen vi har.

Hur känns det?

– Det är klart att det hade varit roligt om fritidsgården kunde vara en känd plats som besökts från generation till generation. Det tråkigaste är att vi har lagt ner så mycket arbete på att renovera lokalerna. Det här stället såg inte alls särskilt roligt ut när vi kom hit. Och nu måste vi börja om på nytt.

LÄS MER: Bifrostkalaset vill locka ungdomar till föreningslivet

Än har inget löfte getts om att en ny lokal är att vänta, men vad Thomas Welin förstår så arbetas det med frågan.

– Jag kommer att sakna ungdomarna här, men jag har goda förhoppningar om att det löser sig och att vi snart ses igen. Som allra minst hoppas jag att de snart får en plats att komma till i centrala Mölndal. Många undrar vad de ska hitta på nu under kvällarna när vi inte finns längre, säger han.

Får hänga i gallerian

Mölndals-Posten ställer den frågan till flera av dem som kommit till fritidsgården under fredagen, men ingen tycks veta säkert vad som väntar.

13-åriga Fässbergsbon Iris Karajkovic rycker på axlarna.

– Det blir väl att hänga utomhus. Eller i gallerian, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.