Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andersson Anna-Karin (GP)
Bild: Andersson Anna-Karin (GP)

Essity bakom genombrott inom toalettpapper

Essity, en av Mölndals största arbetsgivare, kommer börja använda rester från jordbruk i sina mjukpappersprodukter. Företaget blir därmed först i världen med storskalig produktion av sådant slag. ”Ett genombrott”, enligt företaget själva.

Hygien- och hälsoföretaget Essity har ett stort kontor i Mölndal och finns på flera platser i Göteborgsområdet inklusive samt har tillverkning i Mölnlycke. Nu är det dock företagets anläggning i tyska Mannheim som berörs i första hand. Det är där man kommer att börja ägna sig åt vad som beskrivs som ett genombrott inom hållbar mjukpappersproduktion, när fabriken nu börjar tillverka hushålls- och toalettpapper som till 30 procent består av halmbaserad massa. Hushålls- och toalettpappret ifråga kommer inledningsvis att säljas inom den tyska konsumenthandeln.

LÄS MER: Så är coronaläget i Mölndal under vecka 38

Lika mjukt som vanligt toalettpapper

Pappret kommer vara lika mjukt, ljust och starkt som traditionellt, lovar Essity i ett pressmeddelande, där det även framgår att runt hälften av all världens halm inom jordbruket förblir oanvänd. Med halm krävs dessutom mindre vatten och energi vid tillverkningen jämfört med träbaserad färsk- eller returfiber som råvara.

Är billigare att tillverka

Mannheimsanläggningen, som årligen tillverkar 283 000 ton mjukpapper, blir den första i världen för storskalig produktion av det här slaget.

LÄS MER: Simon Gustafson om proffslivet i Utrecht

Magnus Groth, Essitys vd och koncernchef, säger i pressmeddelandet att pappersmassa på alternativa fiber kräver mindre resurser och är billigare än det traditionella sättet att tillverka mjukpapper på.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.