Räddningstjänstens insatschef Stefan Karlsson med polisen efter informationsmötet i Lindome församlingshem.
Räddningstjänstens insatschef Stefan Karlsson med polisen efter informationsmötet i Lindome församlingshem. Bild: Martin Björklund

Ett 40-tal evakuerade efter svårsläckta storbranden

Vid tiotiden på lördagen höll räddningstjänsten ett informationsmöte för de som drabbats av brandkatastrofen på Tåbrovägen i Lindome. Ett 40-tal evakuerade var samlade i ett närliggande församlingshem.
– Vi har haft en besvärlig insats, det här kommer att ta hela dagen, säger insatschefen Stefan Karlsson.

ANNONS
|

Vid 10-tiden på lördagsförmiddagen satt ett 40-tal drabbade i Lindome församlingshem för att ta del av den information som insatschefen Stefan Karlsson hade att ge. Även representanter från kommunala bostadsbolaget Förbo var där liksom polis, försäkringsbolag samt personal från Lindome församling.

– Vi har haft en besvärlig insats, branden är svårsläckt eftersom huset har en besvärlig konstruktion med mycket luftspalter på vinden där brandgaser lätt kan sprida sig.

Så inledde räddningstjänstens insatschef mötet.

Han hade bara någon timme tidigare kommit till brandplatsen för att inhämta all möjlig information från brandplatsen och avlöst sin kollega.

– Vi har nyss haft en stor avlösning och satt in ny personal. Även ledningen har bytts ut efter natten.

ANNONS

LÄS MER:Storbrand i flerfamiljshus i Lindome – fyra till sjukhus

Sågat upp begränsningslinjer

Stefan Karlsson förklarade att räddningstjänstens insats under förmiddagen skulle bli mer offensiv för att komma åt det tak som rasat in och att arbete pågår med att få fram resurser till att lyfta upp takdelar för att komma åt att släcka därunder.

– Vi har sågat upp begränsningslinjer och skapat diken för att branden inte ska kunna sprida sig. Vi har skapat ett dike mellan trean och femman (Tåbrovägen 3 och 5) och ett likadant mellan nian och elvan för att brandgaserna inte ska sprida sig.

– Det här kommer att ta hela dagen, vi kan inte svara på när vi kan vara klara. Just nu har vi fullt fokus på begränsningslinjerna.

Katt ej påträffad

Vidare berättade Stefan Karlsson att räddningstjänsten lyckats få ut mediciner ur en lägenhet och att en eftersökt katt inte återfunnits i en annan lägenhet.

– Den är ej påträffad men dörren stod öppen så förmodligen har katten tagit sig ut.

Stefan Karlsson avslutade med att räddningstjänsten i nuläget inte kommer kunna lämna några besked om tillträde till någon av lägenheterna i den drabbade bostadslängan.

Marie Keidser von Heijne, kommunikationschef på Förbo, tog vid.

– Det här är fruktansvärt tråkigt, en tragedi. Vi har haft personal på platsen i natt och kommer vara kvar här under dagen.

Riskerar inte personalens säkerhet

Frågor från de boende ställdes på mötet om det fanns möjlighet att komma in i lägenheterna för att exempelvis hämta medicin. Men insatschefen Stefan Karlsson var tydlig på den punkten.

– I vissa områden kan vi inte gå in på grund av rasrisken. Jag kan inte riskera min personals säkerhet och vi kommer inte heller att låta någon annan gå in.

Polisen informerade om att brottet klassificeras som en grov mordbrand och mötet avslutades med applåder till blåljuspersonalen och kyrkan som upplåtit församlingshemmet till evakueringsplats.

ANNONS