Ett år efter plastskatten: ”Köper nästan aldrig plastpåsar”

Ett drygt år har gått sedan det infördes skatt på plastpåsar. I Mölndal är både butikspersonal och invånare på stan positiva till att fler nu väljer andra alternativ när de ska handla.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I maj förra året infördes en särskild skatt på plastbärkassar i butik. På Hemköp i Bifrost betyder det att den som vill bära hem sina varor i en plastpåse nu får betala sju kronor, jämfört med fyra kronor för en papperskasse. Olivia Karlsson, teamchef på butikens kolonialavdelning, märker ett tydligt resultat.

– Försäljningen av plastpåsar har gått ner ganska rejält, särskilt i början. Om vi säger att vi sålde 2 000 påsar i månaden innan säljer vi 200-300 nu, uppskattar hon och tillägger att det blir fler de dagar det regnar.

LÄS MER:Vi behöver mer kollektivtrafik – för klimatets skull

Det är inte heller så att alla kunder gått över till papper.

– Vi säljer fler pappkassar, men ungefär hälften har med sig egna påsar att bära i.

”Ta bort plastpåsarna helt”

Filip Pettersson tar nästan alltid med egna kassar när han ska handla.
Filip Pettersson tar nästan alltid med egna kassar när han ska handla. Bild: Matilda Spetz

Filip Pettersson promenerade under torsdagen på Brogatan i Mölndals innerstad. Sedan plastpåsarna blev dyrare kan han inte minnas när han senast köpte en.

– Jag köper nästan aldrig plastpåsar längre. Jag tycker att det är jättebra att de blev dyrare. Då blir det mindre plast i haven.

I handen håller han en tygkasse. Han försöker vara noggrann med att ta med sig egna pappkassar eller tygpåsar när han ska göra ärenden på stan.

– Jag hoppas faktiskt att butiker tar bort plastpåsar helt. Det känns som ett rimligt nästa steg, säger han.

LÄS MER:Kållered ser ut som en soptipp

Olivia Karlsson tycker också att det känns bra att färre köper plastpåsar. Trots att den ekonomiska vinsten blivit lite mindre ser hon det som en vinst för naturen.

– Man får göra vad man kan för miljön, vi får alla hjälpas åt, säger hon.

När regeringen införde skatten på plastbärkassar var det som en del av arbetet att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar. Innan skatten infördes bar svenskarna hem mat i 74 plastkassar per person och år. 2020 var siffran 55. Målet är att komma ner till 40 plastkassar per person år 2025. Bärplastkassar hamnar ofta i naturen där de både skräpar ned och sprider mikroplaster.

”Markant skillnad”

Marie Åhlen tycker att det behövs fler snygga pappkassar.
Marie Åhlen tycker att det behövs fler snygga pappkassar. Bild: Matilda Spetz

Mölndalsbon Marie Åhlen berättar att hon arbetade i en butik under tiden som plastskatten infördes. Hon såg en markant skillnad i hur många som slutade köpa plastpåsar.

– Jag slutade själv att erbjuda kunder plastpåsar och försökte rekommendera alla att köpa pappkassar i stället, säger hon och fortsätter.

LÄS MER:Här är barnen som håller Mölndal rent

– Det är bra om företag designar snygga pappkassar. Då kan man återanvända dem på en trevligt och snyggt sätt.

Slopade plastpåsar helt

Ica Kvantum i Mölndal gick så långt att de helt slopade plastpåsar när plastskatten infördes.

– Vi säljer bara pappers- och flergångskassar. Bland frukten har vi också bara papperspåsar, säger butikschef Magnus Alkmark.

Beslutet har inte skapat jättestora reaktioner hos kunderna.

– Men de som vet vad det innebär för miljön har varit positiva.

På Ica Kvantum finns papperspåsar, flergångspåsar av ett tygliknande material och ännu mer hållbara shoppingkassar att köpa i stället. Eftersom papperspåsarna är billigast säljer de bäst. Men inte heller här har skiftet gått till att helt köpa papper i stället. Många tar med sig egna väskor och kassar.

LÄS MER:Efter sju års funderande – så fick Nils billigare el från solen

När det inte gått att köpa plastpåsar att transportera sin mat i har försäljningen av avfallspåsar gått upp på Ica Kvantum i Mölndal.

– Men jag är ganska övertygad om att det finns en miljövinst ändå. Så stor är inte ökningen av avfallspåsarna, säger Magnus Alkmark och fortsätter.

– Vi vill värna om miljön, så det här är positivt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS