Eva Jörgensen kommer sakna kontakten med alla kunder. "Men det är ett avslutat kapitel. Hamburgerrestaurangen ska ta över lokalen."Foto: Mia Sandblom
Eva Jörgensen kommer sakna kontakten med alla kunder. "Men det är ett avslutat kapitel. Hamburgerrestaurangen ska ta över lokalen."Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Eva klipper sin sista kund: ”Orkar inte kämpa längre”

I 22 år har Alain Dupuis och Eva Jörgensen arbetat tillsammans. Nu har pandemin tagit knäcken på verksamheten. I mars stänger Brofrisören för gott.
– Vi kan inte fortsätta gräva vår egen grav, säger Eva.

ANNONS
|

På dörren in till Brofrisören hänger skyltar med instruktioner kring hur man ska bete sig för att inte sprida smitta. Max sju personer får vistas i lokalen, och det är inga problem att följa den regeln numera. Senaste året har omsättningen sjunkit dramatiskt. Under riktigt dåliga dagar kommer bara två eller tre kunder in för att klippa sig.

– Det är ohållbart. För att undvika konkurs måste vi stänga, säger Eva Jörgensen.

Hon och hennes affärspartner Alain Dupuis började redan i höstas prata om att lägga ner och när beslutet väl fattats så kändes det skönt.

– Jag orkar inte kämpa längre. Jag har ingen glöd kvar, säger hon.

ANNONS

Det är inte utan sorg de stänger igen. En lång era tar slut den 31 mars. Eva och Alain blev kollegor för 22 år sedan, då de arbetade på föregångaren Brosalongen, som på den tiden låg under bron. När de tog över rivningskontraktet bytte de namn på företaget och för drygt tio år sedan flyttade salongen upp till den spektakulära lokalen som svävar som ett spjut över Mölndals station.

– Det var en häftig känsla att flytta upp hit. Jag älskar ljuset och alla naturmaterial. När de renoverade sa jag att de inte fick röra stenväggen eller golvet, säger Eva Jörgensen.

Både Eva Jörgensen och Alain Dupuis tycker det känns trist att ett gammalt företag ska knäckas av en pandemi.Foto: Mia Sandblom
Både Eva Jörgensen och Alain Dupuis tycker det känns trist att ett gammalt företag ska knäckas av en pandemi.Foto: Mia Sandblom

Men det senaste året har varit tungt. När corona kom förra våren bokade många kunder av sina planerade frisörbesök. De blev oroliga och ville hålla avstånd. Samtidigt började fler arbeta hemifrån. Runt Mölndals centrum ligger flera stora företag vars personal brukar passa på att klippa sig i anslutning till sin arbetstid. Dessa har nu sökt sig till frisörer närmare hemmet. Den här kombinationen av förändrat beteende slog hårt mot Brofrisörens verksamhet.

– Vi har minskat vår omsättning med 43 procent. För att få ekonomiskt stöd behöver vi tappa 50 procent. Som enskild firma kan vi inte permittera oss själva heller, då måste vi ha aktiebolag, säger Alain Dupuis.

Han är ledsen och nedslagen och tycker att utvecklingen är orättvis. Han har arbetat som frisör i 46 år och värnar om sitt yrke.

– I november sa Löfven och Tegnell att man ska undvika att gå till frisören. Själva var de nyklippta, och det är de fortfarande, säger han krasst.

Mia Sandblom

mia.sandblom@molndalsposten.se

ANNONS