Det är sällan man blir biten av en huggorm i Sverige enligt överläkare Kai Knudsen.
Det är sällan man blir biten av en huggorm i Sverige enligt överläkare Kai Knudsen. Bild: Håkan Johansson

Experten tipsar: Så gör du om du blir ormbiten

Sommaren är här och det medför en högre risk för att stöta på eller, i värsta fall, bli biten av en huggorm. Det finns olika knep att använda sig av för att slippa bli biten, och hur man ska agera om huggormen biter dig.
– Man brukar bli orolig och uppjagad men ta det lugnt, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

De senaste dagarna har det varma vädret lockat människor ut i naturen och till stränderna. Men vi är inte de enda som gillar värme. Huggormar trivs också bra i solen men oftast i miljöer där inte många människor rör sig. Om man är ensam i skogen är chansen mycket högre att hitta en huggorm.

Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar att i år har några personer blivit bitna av huggorm sökt vård på sjukhuset. Enligt honom blir sällan människor allvarligt sjuka eller dör men en del är extra sårbara för giftet.

– Barn och gamla är extra känsliga och även sjuka personer med allergi och astma.

ANNONS

Så känner du igen en huggorm

Huggormar finns i hela landet förutom längst upp i Sverige. De kommer fram i mars-april och solar till en början för att få upp temperaturen eftersom huggormar är växelvarma.

Huggorm finns på skärgården, på åkrar, längs kusten och på öppen mark såsom på hedlandskap och gläntor i skogen.

De är bra på att simma och klättra.

En huggorm brukar bli 60–65 centimeter långa.

En hane har oftast inslag av grå, vit och svart medan honan är brun eller röd. Båda har däremot ett sicksackband på ryggen som färgas svart.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

”Undvik flips-flops”

Varje år blir 300 personer ormbitna i Sverige. De allra flesta kommer undan med lite smärta på bettstället. Det finns dock en del som drabbas av yrsel, nervositet, hjärtrytmrubbningar, svimkänsla, magsymtom och illamående.

Ofta blir människor bitna runt fotleder eller i benet.

– Man ska helst undvika att gå i flips-flops. Det är ett löjligt råd att bära på stövlar på sommaren men man ska ha stadiga skor, säger överläkare Kai Knudsen för att minimera risken att bli biten.

Vanliga symtom efter ormbettet

Ett huggormsbett ger olika reaktioner på människor beroende på gift.

Blåaktig svullnad runt bettet.

Yrsel och svimkänsla.

Illamående och kräkningar.

Feber.

Andningssvårigheter (väldigt sällsynt).

Källa: Nationalencyklopedin och 1177.

Hur brukar ormbitna reagera?

– Man brukar bli orolig och uppjagad men man ska ta det lugnt och ta sig till sjukhus. Man ska inte binda av såret och inte heller suga av giftet, svarar Kai Knudsen och tillägger:

– Om man är ensam ska man ringa en vän eller ambulans. Man ska göra så lite ansträngning som möjligt. Om man känner yrsel eller svajig då ska man ringa ambulans.

”Var i fred”

Oftast är huggormar vanliga längs kusten och Knudsen menar att folk ska se upp för dessa. Människor ska absolut inte närma sig en orm om de stöter på den.

– Man kan bli biten av samma orm flera gånger. Ser man en orm ska man inte plocka upp den utan låta den vara i fred och titta på den på avstånd. De är dessutom fridlysta, man får inte lov att slå ihjäl dem, säger han.

Kai Knudsen vill att alla ormbitna åker in till sjukhuset för att få en behandling.

– Sjukhus har oftast motgift.

Bella Hernández jobbar som veterinär i Mölndal och berättar att hittills har de inte fått in några djur som har blivit bitna av huggormen.
Bella Hernández jobbar som veterinär i Mölndal och berättar att hittills har de inte fått in några djur som har blivit bitna av huggormen. Bild: Privat

”Inte alla mår dåligt”

I år har Bella Hernández, veterinär på Evidensia Djurklinik Mölndal, inte fått några fall av huggormsbett men djur brukar få symtom som husdjursägare ska se upp för.

De får symtom i form av diarré, kräkningar, hjärtrytmrubbningar och försämrad blodcirkulation. Det är svårare att upptäcka ormbett hos vissa hundar då de har tjockare päls. Ännu svårare blir det om hunden inte visar några tecken på att ha blivit biten.

– Inte alla hundar mår dåligt. Ibland blir de bitna men deras dag fortsätter som vanligt. Men man kan se svullnader (reds. anm. där de har blivit bitna), de blir också tröttare än vanligt, berättar hon.

Vanliga symtom efter ormbettet på djur

Svullnad och ömhet runt bettmärket

Diarré

Kräkningar

Hjärtrytmrubbningar

Försämrad blodcirkulation

Källa: Evidensia Djurklinik

Ställen att hålla koll på är huvudet och djurens ben eftersom de oftast blir bitna på det stället. Hon vill att husdjursägare besöker djursjukhuset om de misstänker att de har blivit bitna.

– Man ska tänka på att hålla sin hund still, den får inte anstränga sig, säger Bella Hernández.

Hur kan man förebygga ormbettet om man är en djurägare?

– Om man har en hund som nosar eller tuggar på allt som finns, är nyfiken och springer långt i skogen och hamnar i områden där det inte är mycket folk, då vill man hålla dem kopplade. Det är för att minska risken för huggormsbett och sedan kan man hoppas att man inte har otur, svarar Bella Hernández.

LÄS MER:Nya hållplatsen i Åbro får engelskt namn – trots Västtrafiks riktlinjer

LÄS MER:Mölndalsbostäders nya hyresförslag – boende missnöjda

LÄS MER:Här gör populära Gothenburg triathlon vid Rådasjön comeback

ANNONS