Fler än 50 arter stickmygg finns i Sverige och många älskar oss människor – eller rättare sagt vårt blod. OBS: Myggan på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Fler än 50 arter stickmygg finns i Sverige och många älskar oss människor – eller rättare sagt vårt blod. OBS: Myggan på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild. Bild: Adam Ihse

Expertens tips: Så undviker du kliande myggbetten i sommar

Fler än 50 arter stickmygg finns i Sverige och många älskar oss människor – eller rättare sagt vårt blod. Men myggexperten Disa Eklöf vet hur man fintar myggen och varför det är viktigt att sluta klia på betten.

ANNONS
LocationMölndal||

I år är det extra myggtätt på vissa håll i Sverige, bland annat vid Dalälven.

– Några av de så kallade högsommararterna av mygg har funnits under en lång tid nu och jag har märkt av sommarskogsmyggan ganska mycket i år, säger Disa Eklöf, entomolog på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt till tidningen.

LÄS MER:Familjen bor i den gamla läkarvillan: ”Tycker om att huset är lite nött”

Det finns en typ av stickmygg som bland annat gillar däggdjur och människor. Dessa kallas stickmygg eftersom det även finns myggor som inte sticks.

– Den arten är bred i vad den tycker om för blod. Den har funnits under en lång tid i år, började kläckas i maj när värmen kom. Men nu börjar den tunnas ut något.

ANNONS
Myggexperten Disa Eklöf. Hon jobbar på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som entomolog. Det betyder att hon är en biolog med inriktning mot insekter.
Myggexperten Disa Eklöf. Hon jobbar på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som entomolog. Det betyder att hon är en biolog med inriktning mot insekter. Bild: Privat

Därför kan det bli fler myggor

Myggorna gillar däremot inte de varma torra dagarna, men de tycker verkligen om vatten.

– De lägger sina ägg på marken och när det finns mycket vatten där kan äggen kläckas, som i våras när det var höga vattennivåer.

LÄS MER:Hanna, 28, drabbades av hudcancer – vill öka kunskapen om solning

– Senare i höst kan vi även få problem med rödbrun höstmygga. Det är den man märker av när man plockar bär eller svamp. Den håller sig nära marken och biter gärna på anklarna eller benen, säger Disa Eklöf.

Så undviker du att bli stucken

För att inte bli stucken kan man bland annat använda myggmedel.

– Men det hjälper bara till en viss del. Annars kan man hålla kroppen täckt med tyg och nät. En kombination av myggmedel och täckande kläder brukar hjälpa i naturen. Men vill man inte bli biten alls bör man hålla sig borta från skogen.

LÄS MER:Mölndalsborna njuter av glass i värmen: ”Försäljningssiffrorna har gått uppåt”

Myggorna bor framför allt i skogen eller i skogsnära områden. För vissa djur är myggen förstås också mat.

– Men de lever främst för sin egen skull. Det finns inget djur som enbart lever på myggor, säger entomologen Disa Eklöf.

Därför ska du sluta klia

Vem som blir biten av mygg är dock lite klurigare att svara på. Det skiljer sig från person till person, menar Disa Eklöf.

– Det beror mycket på hur varm man är och hur mycket koldioxid man som person släpper ut. Att man får fler myggbett kan bero på att man bland annat är nyduschad, precis har sprungit, har druckit mycket öl eller är gravid.

LÄS MER:Fullträff när barnen provar på bågskytte

Sedan upplevs det olika av olika personer, vissa känner mer än andra och den personliga upplevelsen kan ha betydelse.

Vad kan man göra för att lindra betten?

– Jag brukar ta Xylocainsalva, som har en smärtstillande effekt, på mina barn. Men det bästa är att inte klia. Då startar ett försvar i huden och då börjar det klia ännu mer. Härda ut till det går över, säger myggexperten Disa Eklöf.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS