Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växlande väder med både regnskurar och sol är att vänta under veckan. Bild: Michael Probst
Växlande väder med både regnskurar och sol är att vänta under veckan. Bild: Michael Probst

Extremhettan drar vidare – nu kommer regnet

En kallfront är på ingång och för med sig både regn och lägre temperaturer. Men det innebär inte att sommaren är över än, försäkrar meteorologen Therese Fougman.
– Det kommer kännas svalare, men sedan tuffar det uppåt igen.

Midsommarhelgen bjöd på både sol och värme – men säg den lycka som varar. En kallfront som sveper över Danmark närmar sig västkusten och Mölndal med snabba steg. Redan under måndagskvällen och natten kan man räkna med en del regnskurar.

– Den här fronten puttar undan den varmaste luften och på tisdag får vi temperaturer runt 20-22 grader. Så det kommer kännas svalare, men sedan tuffar det uppåt igen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Även kraftigare regnskurar är att räkna med.

Therese Fougman är meteorolog på SMHI. Bild: Privat
Therese Fougman är meteorolog på SMHI. Bild: Privat

– Den här kallfronten är väldigt aktiv, och det har åskat både i Norge och Danmark. Tittar man på dagarna framåt så har vi ett ganska stort lågtrycksområde på Atlanten som rör sig in mot Skandinavien. Och när det är så varmt som det ändå är nu, har det en tendens att bli kraftigt när det väl utvecklas regnskurar.

Risk för vattenbrist

Det växlande vädret ser ut att hålla i sig hela veckan. Men mellan skurarna kan temperaturerna ändå leta sig upp emot 25 grader.

– Det ser ut att bli regn lite av och till, men soligt och varmt däremellan. Jag tror att det kommer kännas ganska skönt. Det blir en annan luft, och det kan ju vara lite skönt efter den värmen som varit nu, säger Therese Fougman.

Samtidigt varnar både Länsstyrelsen och SMHI för risk för vattenbrist i Västra Götaland. Låga nivåer har uppmätts i de mindre grundvattenmagasinen och vattenläget i de små vattendragen.

– Det handlar om att magasinen inte fyllts på tillräckligt under vintern och våren. När det blir så här varmt och uttaget blir större så sjunker nivåerna snabbt. I första hand gäller det enskilda borrade brunnar. Använder man en sådan kan det vara bra att tänka lite extra på hur man använder sitt vatten, säger Therese Fougman.

Om läget försämras kan Länsstyrelsen utfärda förbud att ta ut vatten från vattendrag. När det gäller uttag av vatten från kommunalt ledningsnät är det respektive kommun som bestämmer vad som gäller.

– Nu behöver vi alla bidra och hushålla med vatten och tänka oss för lite extra, säger Tor Segerbo, chef på enheten för vattenärenden på Länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Även en varning för risk för skogsbrand är utfärdad i området.

LÄS OCKSÅ: Sommar, sol och personalbrist – då ökar trycket på 112

LÄS OCKSÅ: Glass och folkfest när Mölndals nya äventyrsgolf hade premiär

LÄS OCKSÅ: Sluta lukta svett och öl – så undviker du myggen i sommar

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.