Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Jørn Bærheim

Extremt stor skogsbrandsrisk i Mölndal

SMHI har gått ut och varnat för att det är extremt stor brandrisk i Västra Götaland och norra Halland under tisdagen. Även räddningstjänsten går ut med en varning efter att det varit många terrängbränder i helgen.

ANNONS
|

Enligt SMHI gäller varningen mellan klockan 08.00 till 20.00 den nionde maj och hela Götaland samt delar av Svealand inkluderas i varningen.

SMHI skriver i sin varning: ”Skogsbrandrisken är under tisdagen stor till mycket stor, i södra och västligaste Götaland lokalt extremt stor.”

Även räddningstjänsten går ut med varning till allmänheten inför tisdagen.

”Vi uppmanar till försiktighet om du eldar utomhus. Bränner du trädgårdsavfall eller eldar och grillar i naturen finns det stor risk för brandspridning. Gnistor far lätt i väg och kan antända skogsmark eller torrt gräs. Överväg om du verkligen behöver elda och om du gör det säkerställ att du kan kontrollera situationen”, skriver Kristina Lindfeldt, Vakthavande Räddningschef på räddningstjänsten Storgöteborg i ett pressmedelande.

ANNONS

Nedanför kan ni se SMHI:s karta över skogsbrandsrisk de närmaste timmarna.

Att tänka på om man måste elda och/eller grilla:

• Var observant på vädret när du ska elda gräs. Risken för gräs- och terrängbrand är störst på eftermiddagen, när solen har torkat upp det fuktiga nattgräset. Elden (och gnistor) kan sprida sig snabbt om det är blåsigt.

• Var uppmärksam på hur det ser ut där du tänker elda, som till exempel sluttningar och höjder som kan skapa speciella risker vid vindar.

• Bränn bara små ytor åt gången.

• Håll elden under uppsikt hela tiden.

• Elda inte ensam - om branden sprider sig okontrollerat kan man behöva vara flera för att hantera den.

• Håll avstånd till annat brännbart.

Källa: Räddningstjänsten.

LÄS MER:Skadegörelse på Sinntorpsskolan i Lindome

LÄS MER:Man knivhuggen i Kvarnbyn

LÄS MER:Grannarna om knivdådet i Kvarnbyn: ”Va? Här?”

ANNONS