För lite svamp i Mölndals skogar

Sista svampturen i september gav bara en dryg halvliter förvälld svamp. Före detta svampkonsulenten är besviken.
– Nästan sämsta året jag varit med om, säger Dan van Ginhoven.

ANNONS
|

Var och varannan veckan tar han en tur i skogarna för att se om svampsäsongen dragit igång på riktigt. Men sökandet efter de åtråvärda svamparna har inte gett någon bra utdelning i år.

– Jag brukar gå någon gång i veckan i skogen runt Gunnebo men där hittar jag nästan ingenting, det finns svamp men det är inte mycket, säger Mölndalsbon och tidigare svampkonsulenten Dan van Ginhoven.

”Nästan sämsta”

Ett vanligt år brukar svampsäsongen, som i varierande grad brukar infinna sig mellan juli och september, ge avsevärt bättre skörd.

– Under ett bra år plockar jag flera gånger i veckan. Det här är nästan sämsta året jag varit med om, säger han.

ANNONS

Förhoppningen om att det nyligen fallna regnet skulle ha fått svamparna att piggna till grusades återigen i torsdags. Då tog van Ginhoven sig utanför Mölndals gränser.

”Det här är nästan sämsta året jag varit med om”, säger Dan van Ginhoven.
”Det här är nästan sämsta året jag varit med om”, säger Dan van Ginhoven. Bild: Dan van Ginhoven

I skogarna i Bollebygd, Rävlanda och Hyssna hittade han visserligen lite mer svamp än han gjort på turerna i Mölndal – men även där var det undermåligt.

Inte ett spår av trattkantareller

Det var mest flugsvamp i skogen, berättar han. Men i korgen hamnade lite taggsvamp, karljohansvamp, brunsopp, mjölskivling, smörsopp och några kantareller.

– Jag hittade mest smörsopp och lite karljohan, men de var på gränsen till övermogna. Några kantareller också men inte ett spår av trattkantareller. Totalt blev det en dryg halv liter förvälld svamp, säger han.

Anledningen till att det inte finns svamp är det torra värdet, förklarar han. Den torra jorden gör att svampens så kallade mycel stannar lite i dvala.

Men regnet som kommer nu kanske ger lite hopp?

– Jag är tveksam, för nu blir det kallare också.

LÄS MER:Skärpt läge på Ringhals efter läckorna på Nord Stream

LÄS MER:Äldsta spårvagnarna skickas på renovering

LÄS MER:Brand i maskinhallen på Hills golfklubb – flera arbetsfordon helt utbrända

ANNONS