Bild: Instagram
Bild: Instagram Bild: -

Försvarets gröna ambulanser kan komma att rulla i Mölndal

Gröna ambulanser kan komma att ses runt om i regionen, även i Mölndal, då Försvarsmaktens ambulanser återigen står till förfogande.

ANNONS
|

I våras ryckte Försvarsmaktens gröna ambulanser in och stärkte upp i arbetet med covid-19-patienter i Göteborg. Nu är två gröna ambulanser åter i rullning och då i hela Västra Götalandsregionen. Hur ofta de kommer att vara synliga i just Mölndal är därför oklart.

– Vi får se var de gör mest nytta. Det beror på var behovet är som störst, men vi börjar i Göteborg, säger Elisabet Hammar, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset där Mölndals sjukhus ingår.

Tanken är att de gröna ambulanserna ska åka på de lägre prioriterade sjukfallen, vilket innebär att de inte åker på akutlarm. Denna gången är tanken att de både tar covid-19-patienter och andra typer av sjukdomsfall.

ANNONS

Elisabet Hammar säger att de gröna kan köra transporter mellan sjukhus och även ta längre transporter över regionen, sånt som annars tar mycket resurser på ambulansen.

– Vi ska nyttja dem på klokast sätt. Det beror på hur mycket sökande det blir till sjukhusen, i våras var det mest i hos oss på Sahlgrenska, nu ser läget lite annorlunda ut. De kanske behövs mer i Skaraborg och då ska de vara där. Patienterna får samma vård oavsett, säger hon.

Försvarsmakten står för de gröna ambulanserna och sjukvårdare. Västra Götalandsregionen kompletterar med sin vårdpersonal.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS