Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Lagerquists butik Happy Homes är en av många som har drabbats av färgbristen. Bild: Adam Fröberg
Johan Lagerquists butik Happy Homes är en av många som har drabbats av färgbristen. Bild: Adam Fröberg

Färgbristen hårt slag för Mölndals butiker: ”Är helt sjukt”

Bristen på färg har varit påtaglig för mängder av butiker runt om i landet. Så även i Mölndal.
– Det är helt sjukt, säger Johan Lagerquist som äger Happy Homes på Argongatan.

LÄS MER: Lindome second hand öppnar sin butik efter långa coronapausen

Häromdagen berättade Sveriges Radio om den rådande bristen på ingredienser till färg, vilket har resulterat i problem för färgbutiker runt om i landet. Mölndals-Posten har pratat med två av de lokala färgbutikerna – som båda har drabbats.

– Det fattas ju en 20–30 procent av det vi beställer hela tiden. Så vi får inte så mycket att sälja då. Vi får tacka nej till kunder, säger Johan Lagerquist, ägare av Happy Homes i Mölndal.

Problemen började redan när pandemin bröt ut förra året då tillverkarna blev tagna på sängen, berättar han. Därefter har flera faktorer spelat in – varav en av de största hittas i Texas.

Där drabbades en världsledande kemisk fabrik av extremkylan i delstaten i vintras, vilket gjorde att den tvingades hålla stängt under två månader. Till följd av det råder det nu en stor brist på flera viktiga ingredienser till färg.

LÄS MER: Ljust öl – en bristvara på Systemet under sommaren

– Våra färgfabrikanter står ju bara och sliter sitt hår. Ordrarna duggar in men de har inga råvaror så att de kan tillverka grejerna, säger Johan Lagerquist och fortsätter:

– Det är helt sjukt, för folk står med pengar i handen och vill köpa grejer men vi kan inte leverera. Det är ju det vi lever på. Vi ser ju de här leveranslistorna, och jag vågar knappt titta på dem längre.

”Får ringa Joe Labero”

Johan Lagerquist menar att kunderna har förståelse för situationen när de kommer in i butiken och färgen är slut. Särskilt sedan problematiken uppdagats i tv.

– Det ligger ju ovanför våra huvuden. Ibland säger jag det att då får vi ringa Joe Labero för att fixa det här (skratt). Vi får ju försöka trolla lite med knäna, hitta olika alternativ.

Han berättar vidare att de inte får några svar om när allt kan tänkas återgå mot det normala igen. Men att det sker förr snarare än senare är av stor vikt för dem.

LÄS MER: Ett år efter plastskatten: ”Köper nästan aldrig plastpåsar”

Fler butiker påverkas

En annan påverkad butik är Caparol i Mölndal. De tillverkar sin egna färg och är därmed helt beroende av ingredienserna.

– Det är mycket råvaror som inte kommer fram. Om råvarorna saknas kan inte vi tillverka färgen, och då får vi inga färgburkar att sälja. Men det är vissa specifika produkter, så det är inte all färg, säger butikschefen Rasmus Börjesson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.