Fässbergs kyrka öppnade upp för insamling och ljuständning

I söndags hade Fässbergs kyrka tänkt fira släppta pandemirestriktioner med tårta. Men verkligheten och ett angripande Ryssland ville annat. Under onsdagskvällen hölls en ljuständning – med möjlighet att skänka pengar och kläder till behövande i Ukraina.

ANNONS

– I söndags hade vi tänkt ha en festgudstjänst för att fira att pandemirestriktionerna hade släppts, men det kunde vi inte ha. Så det blev en stund där vi lät båda temana komma till tals, säger Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs kyrka.

Han berättar att församlingen då bad tillsammans för folket i Ukraina och i måndags eftermiddags fattades beslut om att ha ljuständning med musik tidigt på onsdagskvällen.

– Det som händer i Ukraina berör oss alla på ett eller annat sätt. Det finns en stark oro, ett starkt engagemang att hjälpa till och ett starkt stöd för landet, säger Johanne Imberg.

ANNONS

Har du märkt av en ökad oro?

– Det skulle jag säga. Människor kom fram efter gudstjänsten i söndags, kring borden på kafferasten diskuteras Ukraina och även på fritiden när jag pratar med vänner och familj möter jag oro och frågor som ”hur ser vår värld ut om ett halvår”.

LÄS MER:Mölndalsborna bunkrar mat – pasta och konserver säljer slut

”Man blir förtvivlad”

Till ljuständningen i Fässbergs kyrka kom ett 70-tal besökare. Två av dem var Ing-Marie och Kjell Ljungström från Kikås.

– Man blir förtvivlad när man hör på radio och ser på tv. Man får hoppas han (Putin) lugnar ner sig, säger Ing-Marie.

– Det tror jag inte förrän jag ser det. Man kan inte tro att det är 2022 när sånt här händer. Och samtidigt är nästan hela världen emot, säger Kjell.

LÄS MER:Mölndals stad lånar ukrainsk flagga från Ullevi

För paret Ljungström var det självklart att ta sig till kyrkan under onsdagen.

– Så fort vi såg att det skulle vara bestämde vi oss för att gå hit. Här kan man skänka kläder och pengar. De behöver hur mycket som helst, säger Ing-Marie Ljungström.

”Oskyldiga drabbas”

Under den 25 minuter långa ljuständningen med musik sjöngs flera psalmer och kyrkomusikern Karin Rosander framförde Mikael Wiehes Sång till modet. Johannes Imberg satte ord på oron.

– Oskyldiga drabbas av en diktators nycker och påfund.

– Med angreppet på Ukraina har våldet kommit in i vår egen farstu.

Som avslutning sjöngs psalmen Du vet väl om att du är värdefull.

LÄS MER:Mölndalsborna om kriget: ”Det är så hemskt”

Insamling pågår

De som ville kunde också skänka kläder och hygienartiklar. Det blev en full vagn och mer därtill för prästen Linda Knutsson och Hanna Esping Östlin från kyrkans diakonala team att ta hand om. Och insamlingen kommer pågå till och med tisdag 8 mars i kyrkans församlingshem.

– Vi har lagt beslag på ett stort rum att ha allt som skänkts i. Vi får se om det rummet räcker, säger Hanna Esping Östlin.

På onsdag är tanken att en lastbil ska köra de skänkta varorna så långt in i Ukraina som det bara är möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS