Fågelskådning har blivit hett – här är bästa tipsen för nybörjare

Fågelskådning har blivit hett under pandemin. Birdlife Sverige noterade över 1 300 nya medlemmar under 2020. Men Per-Anders Svensson, 61, i Mölndal hör inte till dem.
– Jag är biten av det här sedan länge, säger han.

ANNONS
|

Klockan är 08.30 en onsdagsmorgon i augusti. Det är tyst i skogen vid Hårssjön mellan Mölndal och Mölnlycke.

Tyst så när som på några talgoxar, stjärtmesar och rödhakar som hörs svagt i bakgrunden.

Men så plötsligt.

Några lövsångare visar sina sångkunskaper och det låter nästan som när de kom hit i våras. Då ljöd en ljuvlig sång i en skir vårgrönska.

Nu är det bara en chimär.

Det går mot höst och lövsångarna ska egentligen inte sjunga längre. De bara ”skuggsjunger” lite svagt som för att ta farväl av sitt födelseland – för den här gången.

LÄS MER:Däck, kallingar och plast när hockeylaget städade vid Stensjön

Lövsångarna, flugsnapparna, törnskatorna, svalorna och alla andra tropikflyttare är nämligen snart på väg till Afrika för att övervintra.

ANNONS

Hösten är skådarnas tid

Hösten kan skapa vemod hos vissa människor, men det är också högtidsdagar för fågelskådare.

Det är nu kaffet ska kokas, mackorna ska bres, kikarna ska göras rena och sinnena ska skärpas.

Mölndalsbon Per-Anders Svensson, men ursprungligen från Halmstad, är kanske en typisk fågelskådare anno 2021.

En man född på 1960-talet. Numera pensionär efter ett liv i mjukvarubranschen.

Varför är det så många medelålders män som sysslar med det här med fågelskådning?

– Om jag det visste. Den frågan är verkligen inte enkel att svara på, säger Per-Anders där vi sitter och blickar ut över Hårssjön.

Vi kommer in på olika teorier om varför fågelskådning är lite av en ”gubbsport”. Vi fastnar för två ord: samlandet och tävlandet. Det ska räknas arter och det dessa ska in på olika listor där man sett fågeln i fråga:

Sverigelistan, årslistan och alla landskapslistor, till exempel...

– Det finns ju ett tävlingsmoment i detta förstås, och alla är inte bekväma med det. Men listor och tävlande är ju ändå frivilligt. Du kan vara fågelskådare utan att tävla, konstaterar Per-Anders.

Han har själv sett 355 fågelarter i Sverige på ett ungefär. Totalt har det setts en bit över 500 i landet.

Han fick smak på intresset vid ett alldeles speciellt tillfälle.

– Min sambo skulle gå en fågelkurs i Mölndals naturskyddsförening. Det här var 1994 och det fanns en plats kvar på kursen. Då frågade hon om jag ville följa med...

Fågelskådarens tips till nybörjaren:

1. Kikare

Skaffa en rejäl handkikare, minst 8x32 i förstoring och ljusstyrka. Dessa finns i alla prisklasser upp till över 20 000 kronor. Har man blivit varm i kläderna kan det också vara läge att skaffa en tubkikare. En komplett utrustning med tubkikare, okular och stativ kostar från cirka 4 000 upp till över 40 000 kronor.

2. Fika

Ge dig ut i markerna och glöm då inte att ta med fika. Kaffe, te, vatten eller annan dryck är inte fel. Mackor är ett måste och många har även med sig choklad eller frukt.

3. Kläder

Ta med mer kläder än du behöver. En stor del av året blir det för kallt att sitta eller stå still utomhus under en längre tid. En extra tröja är aldrig fel.

4. Litteratur.

Det finns många fågelböcker att tillgå men den som flest skådare brukar rekommendera är Fågelguiden (Svensson, Mullarney, Zetterström) där över 700 arter från Europa och Nordafrika finns beskrivna.

5. Träffa andra skådare

Gå med i en förening eller i en studiecirkel och lär mer. I Mölndal finns bland annat Mölndals naturskyddsförening. Det finns även flera fågelföreningar och nivån på utflykterna är ofta anpassade så att de även passar nybörjare. Fråga om du inte vet vad det är du ser. Fågelskådare delar gärna med sig av sina kunskaper.

Blev frälst på Öland

I kursen ingick att åka till Öland – svensk fågelskådnings heliga graal. Vecka 41–42 är en tid på året som brukar kunna producera flest rariteter.

Per-Anders följde med ned i oktober 1994 och från sin bas i Kastlösa gjorde gruppen oförglömliga utflykter på ön. Sedan dess är Per-Anders Svensson fast.

Vad var det som fick dig att fastna?

– Vet inte. Det är nog hela grejen med fågelskådning. Allt från att sticka iväg nånstans, till att umgås, fika, snacka minnen och titta på fåglar tillsammans.

Gemenskapen är viktig förstås?

– Ja, det är väl lite som om en golfare skulle göra hole-in-one och ingen såg det. Det kan ju inte vara lika kul.

Att fågelskådare skulle vara övervintrade hippies och fältbiologer som går i stövlar dygnet runt och bor i tält är en bild som inte stämmer idag.

LÄS MER:Djur och natur står alltid i centrum för Leif Lithander

Många vill gärna unna sig god mat och dryck och sova under ett duntäcke på hotell.

– Så är det absolut. Det vet man ju själv. Att ha det ombonat och bekvämt när man reser bort är viktigt.

Struntade i rariteten

Per-Anders Svensson är ingen person som åker runt överallt bara för att få ett nytt kryss i sin bok. Kanske var det därför han struntade i att åka till Torslandaviken i juni 2020 för att se den sällsynta orientpiparen som rastade där.

– Fast en gång gjorde jag en rejäl ”dipp”. Det var när jag skulle åka och se en tygeltärna på en ö i Bohuslän. Den var borta när vi kom ut och då var jag besviken efteråt.

Per-Anders verkar annars trivas bra i hemkommunen. Hårssjön är en slättsjö där det setts både rördrom och ägretthäger, men nu var det mycket sly på vägen fram till sjön och inga fåglar i sikte.

LÄS MER:Bohusleden rustas upp: ”Viktigt med hög standard”

– Det verkar inte ha gått nån här på länge. Det är väl sedan de tog bort fågeltornet, säger Per-Anders.

Finns det andra bra fågelområden i Mölndals kommun?

– Balltorps våtmark, Änggårdsbergen där jag bor och Fässbergsdalen är några exempel.

Öland och Falsterbo är givna resmål i Sverige, men Per-Anders skulle gärna åka på fler utlandsresor också.

Spanien är ett givet resmål bland svenska fågelskådare. Pyrenéerna, Extremadura och Donana är några av de mest kända områdena.

– Lammgam, murkrypare och dupontlärka är några arter jag skulle vilja se om jag kommer dit ner.

Många läten

Vi känner hur augustisolen värmer där vi sitter och samtalar i Hårssjöns sydvästra del. Per-Anders glömde kaffet hemma men bjuder på en välsmakande kaka.

Lyssnar man noga kan man både höra både spillkråka, mindre korsnäbb, gråsiska, trädpiplärka, större hackspett och en jamande ormvråk.

Finns det nån fågelart som du skulle åka och titta på om den inte dyker upp alltför långt bort, till exempel i Skåne?

– Då får jag säga fjälluggla. Det har varit lite av en dröm att få se den någon gång.

Över 15 000 medlemmar

Under pandemiåret 2020 ökade Birdlife Sverige sitt medlemsantal med över 1 300 personer och totalt är över 15 000 medlemmar i föreningen, som har regionalföreningar över hela landet.

Göteborgs Ornitologiska förening är en av dessa regionalföreningar.

En förening som har mer fokus på rariteter är Club 300. De har bland annat en rikstäckande larmtjänst som kallas ”Bird Alarm”. Där kan man få uppgifter i realtid om ovanliga fågelobservationer i Sverige.

Artportalen.se kan man rapportera sina observationer av bland fåglar och andra djur. Det finns också en mängd appar med lokala fågellarm för fågelskådare. Det finns även appar med fågelläten och av litteratur så finns till exempel Fågelguiden även som app.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS