Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jens Karletorp har barn på skolan och tycker att det känns tryggt.  Bild: Anna Mattisson
Jens Karletorp har barn på skolan och tycker att det känns tryggt. Bild: Anna Mattisson

Föräldrar nöjda trots flera fall av covid-19 på skolan: ”Sköter det snyggt”

Under hela veckan har klass 5C på Skånhällaskolan haft distansundervisning sedan flera i klassen smittats av covid-19. Några veckor tidigare skickades en fyra och en förskoleklass hem av samma anledning. Skolan agerar bra, menar två pappor med barn på skolan.

I början av veckan gick 5C över till distansundervisning sedan flera elever fått konstaterad covid-19. Det är tredje gången en klass skickats hem från Skånhällaskolan på mindre än en månad.

Att en enskild elev fått covid-19 betyder inte automatiskt att alla i en klass isoleras. Om fler än en blivit sjuk kan det dock vara ett tecken på att smittan fått fäste i barngruppen.

LÄS MER: Ännu en klass drabbad av corona på Skånhällaskolan

Rektor Annica Karlsson berättar att beslutet om distansundervisning för 5C togs samma dag som hon fått reda på att flera elever smittats. En elev i klassen blev sjuk redan innan helgen. På måndag morgon hörde tre föräldrar av sig och berättade att deras barn fått covid-19. Annica Karlsson rapporterade det till kommunens covid-samordnare som diskuterade saken med Smittskydd Västra Götaland.

– Beslutet om distansundervisning togs samma eftermiddag. Det är viktigt att vi agerar skyndsamt, säger hon.

Många insatser

Hon berättar att skolan gjort en rad insatser för att hålla pandemin på avstånd. Bland annat börjar eleverna vid olika tidpunkter och rasterna har spridits ut, både i tid och i vilken del av skolområdet barnen är på. När de ska in står personal vid dörren och ser till att det inte blir trängsel. Överallt finns påminnelser om att hålla avstånd, personalen pratar med barnen om att inte vara för nära varandra och vikten av att tvätta händerna och i matsalen får inte barnen ta maten själva. Också föräldrarna påverkas, genom att all hämtning och lämning sker på skolgården.

LÄS MER: Flera covidfall på Skånhällaskolan – elever får distansundervisning

– Vi försöker tänka på hela dagen, hur vi löser allt så det blir så tryggt som möjligt, säger Annica Karlsson och berättar att de också anställt en covidvärd som hjälper till att se så barnen håller avstånd på rasterna.

Olika byggnader

Att de olika drabbade klasserna skulle ha smittat varandra tror inte Annica Karlsson. De går i olika byggnader, har olika ingångar och olika kapprum.

– Jag har ingen aning om vad covidsmittan i klasserna beror på. Barnen befinner sig i samhället. Det är omöjligt att veta vilka barn som träffat någon som varit smittad. Det vi gör är att vi utvärderar våra rutiner, säger hon.

LÄS MER: Corona på Skånhällaskolan – förskoleklass skickas hem

Att skicka hem de klasser som drabbats hårt visade sig bromsa smittan. Att hålla hela skolan hemma har dock inte ens diskuterats.

Känns tryggt

Pappan Johnny Kemi har ett barn i ettan på Skånhällaskolan. Han känner sig trygg med skolans agerande.

– Jag känner att skolan gör väldigt mycket för att skapa säkerhet. Jag är väldigt nöjd med hur de försöker lösa situationen, säger han och tillägger att han litar på Folkhälsomyndighetens uttalande att det inte är barnen som driver smittan.

Pappan Jens Karletorp har ett barn i en av Skånhällaskolans förskoleklasser, dock inte den som drabbats. Han tycker att skolan agerat snabbt.

– Jag tycker de sköter det väldigt snyggt. Vi föräldrar har inte fått komma in i lokalerna på ett år, säger han.

LÄS MER: Hisnande final när Skånhällaskolans femmor möttes i Vi i femman

Att klasser skickats hem när flera elever smittats ser han som bra, om än inte oproblematiskt.

– Det är jättesvårt att veta hur man ska agera, men om det finns bekräftad smitta i en klass tycker jag nog att det är bra. Sedan är det ju jobbigt för barn med distansundervisning, men jag tror ändå det behövs. Jag kan inte se hur skolan skulle ha gjort det bättre.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.