Förbjudet drömyrke i Syrien kan bli verklighet i Mölndal

När Sanaa Abdullah Alokla kom till Sverige och såg kvinnor köra buss skapades drömmen att få sitta bakom ratten. Genom ett nytt projekt vill hon nu stärka sin roll på arbetsmarknaden och slutligen pröva på att köra buss.

ANNONS

För sex år sedan kom Sanaa Abdullah Alokla till Sverige efter att ha lämnat Syrien. Sedan dess har hon bland annat startat en foodtruck där hon sålt falafel på Mölndals torg.

– Jag har bott i Sverige i ungefär sju år och jag kämpade hela tiden med att jag försöker att inte ta pengar från sociala (myndigheter), jag vill jobba eller studera men det är inte lätt att ta pengar från andra, jag vill ta pengar från mig själv, säger hon.

När pandemin kom till Sverige innebar det ett stort ekonomiskt bakslag för många företagare inom restaurangbranschen vilket fick Sanaa att sadla om. Genom ett nystartat projekt som drivs av sociala arbetsmarknadsförvaltningen och utbildningsförvaltningen så får Sanaa och elva andra deltagare chansen att komma ut i arbetslivet på ett helt nytt sätt.

ANNONS

LÄS MER:De kämpar för ett permanent uppehållstillstånd: ”Det är en dubbel stress”

”Hon kan” – nystartat projekt

Projektet heter ”Hon kan” och går ut på att bland annat ge deltagarna möjligheten att både studera SFI och varva det med praktik med en språkstödjare på plats. Sabine Lundborg jobbar som studievägledare på Campus Mölndal och är en av två projektledare.

– ”Hon kan” är ett nystartat projekt som inriktar sig mot kvinnor som har kort skolbakgrund, ungefär sex-nio år som är relativt nya i Sverige och som är på SFI-nivå. Tanken med projektet är att försöka varva praktik med SFI-utbildning med förhoppningen att de ska komma ut snabbare i arbete eller studier, säger Sabine Lundborg.

LÄS MER:Pia kan bli Årets Mölndalsbo – brinner för att hjälpa andra

Projektet startade i slutet av augusti och enligt Sabine Lundborg är studiemotivationen hög.

– Vi trodde vi skulle ha vissa utmaningar som vi inte har. Vi trodde vi skulle behöva jobba mycket med motivation och sådant men det ser vi inte i nuläget för deltagarna är motiverade och vill studera.

Hittat rätt

För Sanaa Abdullah Alokla så blev ”Hon kan” en nystart. Genom projektet har hon fått praktik på Torrekullagården där hon arbetar i köket.

– Det är första gången som jag känner att jag hittat en bra väg, det här projektet hjälpte mig hitta bra praktik som passade mig hundra procent. Det kändes som himlen, jag vill jobba med mat i köket, säger Sanaa.

LÄS MER:Katrinebergs grundsärskola fick göra Specialvarvet på hemmaplan: ”Betyder mycket”

Tre vardagar i veckan går Sanaa och de andra deltagarna i skolan och de andra två är de på praktik. Vid ett tillfälle ombads Sanaa att göra en pastakräm som hon kände var svår att tillaga men med hjälp av språkstödet på plats vände allt.

– Hon sa nej Sanaa du kan, du är duktig. Jag visste inte hur jag skulle göra den, det är svårt men när hon sa till mig att jag kunde då kände jag att jag kan. Och jag lovar det blev jättegott också.

Vill helst köra buss

Trots att Sanaa stortrivs på praktiken i köket så berättar hon om en dröm som hon fick när hon kom till Sverige.

– I Syrien är det svårt för kvinnor att köra buss. Samhället respekterar inte det och accepterar inte det för att man är kvinna. Och frågade mig hela tiden varför? Kvinnor kan. När jag kom hit till Sverige och såg att kvinnor körde buss så blev jag jätteglad och ville också köra buss här i Sverige, säger Sanaa och fortsätter:

LÄS MER:Nya äldredräkten ska ge förståelse för smärta och åldrande

– Fortfarande vill jag bli busschaufför men det är lättare väg att hitta jobb med mat för att jag känner att nu ska jag få jobb med praktiken. Jag vill ta en lättare väg men jag vill fortfarande bli busschaufför.

Vill du börja med att laga mat och sedan köra buss?

– Ja! Jag ska göra båda och ta den som är bättre, säger Sanaa bestämt och skrattar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS