Förbo avbryter hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen

Bostadsbolaget Förbo avbryter förhandlingarna om nya hyror för 2023, enligt Hyresgästföreningen. Nu söker bolaget sig till hyresmarknadskommittén.
– Förbo har inte visat någon vilja att förhandla, säger Tommy Dunerstrand, hyresförhandlare för Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan Förbo och Hyresgästföreningen har kört fast och nu har Förbo valt att avbryta förhandlingarna gällande hyrorna 2023. Bolaget, som ägs av Kungälvs, Härrydas och Lerums kommun samt Mölndals stad, har i stället valt att gå till hyresmarknadskommittén (HMK) för att hantera tvisten och få igenom sina krav.

– Jag tycker att vi har synnerligen rimliga krav. Hade vi lagt ett bud som fullt ut svarade mot våra kostnadsökningar så är det 15 procent vi pratar om. Utifrån det perspektivet tycker jag inte att det är ett högt yrkande, säger Peter Granstedt vd på Förbo.

I november förra året lämnade Förbo in ett yrkande på en hyreshöjning på 7,11 procent för bolagets närmare 6000 hushåll – men stötte på patrull. Hyresgästföreningen gick inte med på höjningen.

ANNONS

– Vi väntade oss en tuff förhandling i år med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna, men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Bolaget har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan i dag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Tommy Dunerstrand i pressmeddelandet.

Tvisten tas till HMK – fjärde gången på sju år

HMK är ett organ bestående av representanter för de allmännyttiga bolagen, genom sin organisation Sveriges Allmännytta och representanter från Hyresgästföreningens Riksförbund. Hit kommer ärenden när parterna inte är överens i lokala hyresförhandlingar.

Varför bryter ni?

– Det är inte mer komplicerat än att parterna står långt ifrån varandra i förhandlingarna vad gäller vad vi vill ha ut och vad hyresgästföreningen är beredda att gå med på, säger Peter Granstedt.

Kommittén kan bli avgörande

Hyresmarknadskommittén kommer först med ett medlingsförslag. Om parterna inte accepterar förslaget prövas ärendet och kommitténs fattar ett eget beslut. Förbo har gått till HMK fyra gånger de senaste sju åren, skriver Hyresgästföreningen.

Tommy Dunerstrand på Hyresgästföreningen menar att Förbos krav inte varit godtagbara och svårare att närma sig än andra hyresvärdars ytkanden.

– Vi har varit beredda och ta vårt ansvar som part och förhandla och Hyresgästföreningen i Västra Sverige har lyckats komma överens med andra hyresvärdar som har haft mer rimliga krav i förhandlingarna, säger Tommy Dunerstrand.

Hoppas på besked i mitten av februari

Förbos vd säger vill inte kommentera hur det gått i andra kommuner där de inte är insatta i detaljerna. Förbo hoppas på en lösning via hyresmarknadskommittén så snart som möjligt.

– Vi hoppas på någon typ av besked i mitten av februari. Men vi vet att det är många som sökt sig till hyresmarknadskommittén, säger Peter Granstedt.

ANNONS